EUR: 348,18 Ft
CHF: 325,07 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

A szocik nem bútoroznak össze a Jobbikkal

“Horn Gyula pártja nem tárgyal szélsőjobboldali pártokkal.” Ezt Molnár Gyula MSZP-elnök mondta a párt szombati választmányi ülése után azzal kapcsolatban, hogy elképzelhető-e egy szocialista-jobbikos összeborulás. Úgy tűnik Botka László ebbe az irányba mutató terve végképp megbukott.

 

Molnár Gyula közölte, megerősítették azt is, hogy a mostani szakaszban az MSZP nem állít saját soraiból miniszterelnök-jelöltet. Listavezető lesz, és dolgoznak azon, hogy a lehető legszélesebb együttműködésnek legyen egy civil kormányfőjelöltje – mondta, hozzátéve, hogy az MSZP a mostani szakaszban nem támogatja egyetlen párt miniszterelnök-jelöltjét sem.


A politikus jelezte azt is, tárgyalni fognak a demokratikus ellenzék pártjaival. “Tárgyalni fogunk, nem diktálni, hanem együttműködésről beszélni – fogalmazott, majd a Jobbikra utalva hozzátette, hogy készen állnak az együttműködésre minden demokratikus politikai erővel, de “Horn Gyula pártja” nem tárgyal szélsőjobboldali pártokkal.

Ezzel végleg eldőlni látszik, hogy a régóta pletykált és állítólag Botka László által favorizált összefogás nem jön létre. Úgy tudni, hogy Botka ilyesfajta törekvéseit a szocialista pártvezetés már nem nyelte le és ez vezethetett az MSZP miniszterelnök-jelöltjének hétfői lemondása mögött. Botka valószínűleg így akarta elkerülni azt, hogy emiatt nyíltan elküldjék a pártból.


Lánczi Tamás a Századvég Alapítvány vezetőelemzője a 888-nak azt mondta, hogy Botka László szinte soha nem kritizálta sem a Jobbikot, sem pedig a párt elnökét, és ez fordítva is így volt: “mintha lett volna egy hallgatólagos megnemtámadási szerződés közöttük, nem kimondva persze, de jól láthatóan egymást nem bántották, holott egyébként ez a két párt egymásnak riválisa.”

A szakértő szerint emellett számos jel árulkodik az összefogási kísérletekről, például az, hogy a szocialisták szándékosan gyenge jelölteket neveztek meg olyan kerületekben, ahol a Jobbik erős jelölteket indítana. Szemmel láthatóan nem volt célja Botka Lászlónak, hogy erős MSZP-s jelöltet indítson az erős jobbikos kerületekben – tette hozzá Lánczi.

Az elemző úgy véli, éppen ez az együttműködés volt a töréspont a szocialista párt vezetőinél, ami miatt úgy döntöttek, hogy megválnak Botka Lászlótól, aki inkább önként távozott, mintsem, hogy elküldjék.

Kapcsolódó Cikkek