EUR: 345,97 Ft
CHF: 323,81 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Szeged

A vérdíjon tanultak a kommunisták utódai

Az egyéni tragédiák, a megaláztatások sora sosem gyógyuló, mély sebeket ejt Wittner Mária szerint, akivel a SZEGEDma Klubban beszélgettünk. Az először halálra, majd később életfogytiglanra ítélt ’56-os forradalmár úgy látja, az MSZMP-utódoknak sosem lesz tiszta a kezük, hiszen a vérdíjon tanultak.

Ma már közismert, hogy az 1956-os forradalom szikrája Szegeden pattant ki, ám igazán lángra csak Budapesten gyúlt, de ahogy Wittner Máriától megtudtuk, ő csak később szerzett tudomást arról, hogy a napfény városában október 16-án megalakult a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, azaz a MEFESZ, és 16 pontban megfogalmazták követeléseiket.


„Hiába született 1973-ban a kisebbik gyermekem, mégis megalázta az iskolában az egész osztály előtt a tanára” – mesélt a forradalom utáni megtorlásról Wittner Mária

A Lokál Extra Szegednek elmondta, bár rengeteg könyv, tanulmány és szakdolgozat foglalkozik az ’56-os eseményekkel, a megtorlásokkal, továbbra is vannak titkok, amelyek feltárásra várnak. Az egyéni tragédiák és sorsok, a korabeli periratok még sok dolgot rejtenek.

Wittner Mária és Csúri Ákos

Hiába született 1973-ban a kisebbik gyermekem, mégis megalázta az iskolában az egész osztály előtt a tanára. Szolnoki albérletembe is kijöttek egy éjszaka részegen, de a rendszerváltásig levelet sem mertem írni, csak hivatalosat. Aki egyszer a rendszer célkeresztjébe került, nem menekülhetett – hangsúlyozta, hozzátéve, éppen ezért fontos emlékezni, emlékeztetni. Kitért arra is, hogy ha az embernek fontos a becsülete, s elmegy a bíróságra az őt ért koholt vádak miatt, akkor nemcsak saját magáért, igazáért, hanem azért is harcolnia kell, aki már nem tudja megvédeni magát. A gyilkossággal vádolt és kivégzett Tóth Ilona esetében is ez történt.


Kérdésünkre elmondta, nagyon bánja, hogy nem merte meglátogatni egyik legjobb volt rabtársát, Klimkó Ágnest, pedig tudta, hol lakik, s csak jóval a szabadulása után tudta meg, hogy már nem él.

Nem engedünk az idegen eszméknek

1956 az önbecsülésünk és a szabadságvágyunk ünnepe volt. Közös történelmünk egyik legszebb diadala, mert megmutatta a világnak ez a kicsi nemzet, hogy nem lehet az idegen eszméket ráerőszakolni. Olyan erővel tört fel a pesti és a szegedi srácokból az igazságtalanság elleni tiltakozás, hogy az ő bátorságuk ma is példa lehet számunkra, amikor a nemzeti érdekek érvényesítéséért küzdünk itthon és Brüsszelben egyaránt – B. Nagy László (Fidesz) szegedi parlamenti képviselő szerint ez 1956 legfontosabb üzenete.

A tizenhárom évig börtönben sínylődő Wittner Mária számára az a legfelháborítóbb, hogy az MSZMP-utódok a mai napig „jártatják a szájukat”, holott a vérdíjon tanultak, ezért sosem lehet tiszta a kezük. Erről szólt a forradalom ötvenéves évfordulója is 2006-ban, amikor szétverték a megemlékezést. Akik ezt a kegyetlenséget elrendelték, lovas rendőrökkel verették szét az ünneplő tömeget, s ugyanolyan hóhérok, mint akik ellen harcoltunk ’56-ban – részletezte. Úgy fogalmazott, nem lehet a történteket sem nekik, sem az elődeiknek megbocsátani. A forradalom 50. évfordulójának vérbe fojtása ugyanis azt jelképezi, hogy a hóhér elvárja az áldozatától a bocsánatkérést, ugyanakkor ő képtelen megbocsátani az áldozatának.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.