2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Belföld

Áder: Fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán EU-s integrációját

Aggodalomra ad okot a Nyugat-Balkán helyzete, ezért cselekedni kell, és a konfliktus megelőzésének legjobb módszere felgyorsítani a térség európai uniós (EU-s) integrációját – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök szombaton Szekszárdon, ahol péntektől kétnapos tanácskozást tartottak a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) államfői.

A biztonságpolitikával, a körforgásos gazdasággal és az információs technológiával kapcsolatos együttműködés lehetőségeiről szóló tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón Áder János azt mondta, a Nyugat-Balkánt megoldatlan – például területi, a kisebbségeket érintő és vallási természetű – viták jellemzik. Az utóbbi időben ráadásul a migrációs nyomás és a radikális iszlám befolyásának érzékelhető mértékű növekedése is további gondott jelent – tette hozzá.


Meg kellene haladni a kialakult ipari és fogyasztási modellt

A tárgyalások utáni sajtótájékoztatón Áder János azt mondta, a jelenlegi modell nemcsak környezetvédelmi szempontból aggályos, hanem súlyos gazdasági következményekkel is jár. Míg 1900 és 2000 között a természeti erőforrások ára reálértéken számolva folyamatosan csökkent, az elmúlt 17 évben meredeken nőtt. Ezért a visegrádi államfők tárgyaltak az úgynevezett körforgásos gazdaságra való átállás szempontjairól – közölte.

Áder János arról is beszélt, hogy miközben a digitalizáció hihetetlen gazdasági-társadalmi lehetőségeket rejt magában, érdemes az árnyoldalairól is gondolkodni, különösen a fiatalokat, a gyermekeket érintő veszélyekről.

Kapcsolódó Cikkek