EUR: 346,02 Ft
CHF: 323,76 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Ózd

Ahol gyakori vendégek az ufók

Az ufók, vagyis a nem azonosított repülő tárgyak felbukkanása mindig valami sejtelmes, titokzatos világot vizionál. Márpedig hinni lehet a létezésükben, különösen ha ugyanazt a jelenséget többen, egymástól függetlenül is látják. Ózd térségében számos ilyen eseményről számoltak be a szemtanúk.

Meghatározhatatlan eredetű fényvillanásoknak volt szemtanúja Kriston Endre, aki újságszerkesztőként évtizedek óta foglalkozik paranormális jelenségekkel. 2003. július 17-én 21 óra 50 perckor lakása erkélyéről vöröses felvillanást észlelt, majd két perc múlva ugyanott egy vörös fényfüzér jelent meg, amit még két fényjelenség követett. Az alakzat lefelé ereszkedett, kb. 500-600 méter magasságig. A jelenséget a szemtanúk Szentsimonból és a Március 15. útról is látták. Augusztus 11-én 22 óra előtt újabb érdekes jelenség tűnt fel az égen, egy mesterséges égitest közeledett a Sarkcsillag felé, majd annak közelében erős felvillanást produkált.


Fotó: UFO archívum
Domaházán többször fotóztak fénygömböt

Kriston Endre kutatásai visszanyúlnak az 1930-as évekre, amikor Borsodnádasd felett többen is láttak suhogó, repülő, szénaboglya formájú repülő tárgyat. M. Sándor 1947-ben Ózdon észlelt a teliholdnál kisebb, vörös színű repülő valamit.

1989. november 16-án Upponyban O. Sándor és családja az égen látható sárgás színű, fényes objektumra figyelt fel. A vibráló kontúrú tárgy, az ufó alsó fele az óramutató járásával ellentétes irányba forgott. November 27-én este 11 órakor Kissikátorból figyeltek meg egy vörös színű, gömb alakú gyorsan mozgó objektumot.


Domaházán az iskola diákjai november 29-én titokzatos vöröses fényre lettek figyelmesek, amely lassan szétterült az égen. Tanáruk három felvételt készített a jelenségről, majd december 6-án filmen is megörökítettek egy ufót.

A legnagyobb ufójárás 1990-ben volt megfigyelhető, ekkor Szentsimonból, Domaházáról és Királdról is érkeztek hírek azonosítatlan repülő tárgyakról.

– Különösen a ’90-es években kaptam sok jelzést ilyen jelenségekről, amelyek szürke, körteformájú fejjel rendelkező alakokról számoltak be. Az égen látható repülő, világító tárgyak közül esetenként sikerült egyet-egyet lefotózni. Domaházán 1994. május 23-án egy ilyen objektum 6 x 3 méteres nyomot hagyott a talajon. Abban az évben megemlíthető egy vonat esete, ahol a Miskolc–Ózd közötti sínpályán két „hold” lebegett a szerelvénnyel szemben, és a vezető csak két óra késéssel mert elindulni. Volt olyan év, amikor tucatnál is több bejelentést kaptam életszerű leírásokkal – nyilatkozta Kriston Endre.

Névjegy

Kriston Endre az Ózdi Millennium Sci-Fi Klub vezetője, majd kiadványainak főszerkesztője volt. A 90-es években az Android és a Vega magazinok rovatszerkesztője, az Ufómagazin és a Vénusz, majd Új Vénusz magazin munkatársa.1993-tól a Színes Ufó Képeslap szerkesztője, 15 éve pedig a Hihetetlen Magazin és különszámainak szerkesztője. Több könyvet írt és szerkesztett, számos tévéműsor ufószakértőként kérte a véleményét. Az Ózdi Tv-ben futott Ufó Dosszié rendezője és főszerkesztője volt. Számtalan kongresszus rendezvény, kiállítás szervezője, látványtervezője, előadója.1989-ben hozta létre a Magyar Ufó Kutatási Központ és Alap (Ryufor Alapítvány) nevű magyar és nemzetközi szervezetet, amely 20 év alatt 2000 ufó esetét dolgozta fel. Magyarország és talán Közép-Európa legnagyobb ufóarchívumát hozták létre, amely jelenleg digitalizálás alatt áll és folyamatosan felkerül az internetre (www.ufoart.hu).

Fotó: UFO archív
Nem szokványos fényjelenségek a felvételen

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.