EUR: 348,15 Ft
CHF: 326,71 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Szombathely

Aki a súlygolyót lepkehálóra cserélte

Hatalmas trópusi lepkékkel és rovargigászokkal osztja meg otthonát a szombathelyi Kiss Szilárd. Az egykori súlylökő-olimpikon gyerekként vált a lepkék rabjává, ma már húszezres gyűjteménnyel büszkélkedhet. A preparátumok miatt lassan helyszűkébe kerül a család.

A szivárvány minden színében pompázó lepkék, elképesztő méretű bogarak, pókok, skorpiók, botsáskák üvegfedelű dobozokban mindenfelé. Szépen rendszerezett, nagy műgonddal készült rovargyűjtemény Kiss Szilárdé, aki kisiskolás kora óta hódol ennek a különös szenvedélynek.


Kiss Szilárd 7 éves kora óta gyűjti a lepkéket Fotó: CSG(archiv)

 

– Hétéves voltam, amikor apukám fogott nekem egy lepkét. Megtetszett, szinte megbabonázott. Attól kezdve gyűjtöttem őket. Először a szülőhelyemen, Zalában, később Vas megyében, majd az egész országban. Amikor a hazánkban élő lepkékből komoly anyagot sikerült összeszednem, azt a Savaria Múzeumnak ajándékoztam, és a trópusi fajok felé fordultam – mondta Szilárd.

Amíg sportpályafutása tartott, beutazta a világot, és amikor épp nem versenyzett vagy edzett, lepkehálóval járta a vidéket. A mai napig sokan különcnek nézik, furcsállják szokatlan hobbiját


– Kedvenc történetem, amikor az Őrségi Nemzeti Parkban, Kétvölgyön végeztünk hangyaboglárka-monitorozást. Meleg volt, félmeztelenül, lepkehálóval ugráltam a magas fűben, mint Pampalini, amikor arra jött egy fejkendős nénike. „Itt nem szabad ám halászni!” – mondta. Azt feleltem, nem halászok, hanem lepkét gyűjtök, mire úgy nézett rám, mint egy bolondra. Legyintett és elcsoszogott. Ez is mutatja, hogy az emberek szemében egy kicsit csodabogár vagyok – mesélte Szilárd.

Mostanra húszezer darabos a gyűjteménye Fotó: CSG(archiv)

Két-háromévente jut el hosszabb trópusi expedícióra. Minden földrészen járt már. Legutóbb szeptemberben, a természettudományi múzeum támogatásával 18 napot töltött Francia Guyana és Martinique őserdeiben. Az ottani rovarvilágot, különösképpen a megasoma actaeo – orrszarvúbogár – elterjedését vizsgálták.

– Éjszaka generátor által gerjesztett fénnyel próbáljuk magunkhoz csalogatni a lepkéket, de vannak hatékony íz- és illatcsalétkek is. Az azúrlepke hímjét például be lehet fogni úgy is, hogy a színével megegyező nagyméretű kartonlapot mozgatunk, amit a lepke rivális hímnek néz, így odaszáll. Az expedíciókban az élmények a fontosak számomra, szeretem megismerni a helyet. Szép példányokat megszerezni pedig mindig öröm. Közben a lepkéken kívül más rovarok, bogarak is az utamba kerülnek, hát azokat is begyűjtöm – tette hozzá a férfi.

Jó lenne egy állandó kiállítóhely Fotó: CSG(archiv)

Szilárd vásárlással és cserével is gyarapítja gyűjteményét, amely immár húszezer darabot számlál. Profi sportkarrierje sérülés miatt szakadt félbe, azóta általános iskolai testnevelőként dolgozik, és szabadideje nagy részét ízeltlábú kedvenceinek szenteli. Egy-két éven belül komoly tárolási gondjai lesznek, ezért szeretne egy állandó bemutatóhelyet találni. Évek óta időszakosan kiállít a Savaria Történelmi Karneválon, október közepéig Körmenden, utána Répcelakon tárja a nagyközönség elé páratlan kollekcióját. A Neumann-iskolában rovarászszakkört vezet, a foglalkozásokra járó gyerekeket a természet szeretetére, védelmére, az állatok tiszteletére neveli. Tervei között szerepel, hogy lepkehálóval járja be Costa Rica, Peru, Malajzia és Indonézia egzotikus tájait.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.