2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb XXI.kerület

Arany lett a kékből

Arany János Általános Iskolának hívják mostantól a korábbi Kék Iskolát. A névadó ünnepségen beszédet mondott Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Török László, a testvérváros Nagyszalonta polgármestere és Morovikné Fülöp Csilla, az iskola intézményvezetője. Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Tóth János tankerületi igazgató.

A Szent László és az Arany János utca sarkán emléktáblát avattak Arany János születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére. Az emléktáblát Kispál György katolikus plébános áldotta meg.


– Iskolánk életében nagy nap a mai. Az intézmény nevének megváltoztatása kiemelkedő esemény, amelyet a tantestület 2016-ban kezdeményezett. Az intézmény 1992 óta viselte a Kék Iskola nevet, s olykor tréfásan mondogatták, amikor az iskola nevére voltak kíváncsiak, hogy nem a színére kérdeztek rá. A név maga az ember, márpedig Arany János kiváló költő, a magyar nyelv nagyszerű ismerője, a magyar irodalom vezéralakja, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A nevelés, oktatás folyamatosan változik, de feladataink és céljaink változatlanok. Olyan hellyé kell tenni az iskolát, ahová öröm járni. Kívánom, hogy diákjaink öregbítsék intézményünk és névadója hírnevét – mondta Morovikné Fülöp Csilla. Török László, Nagyszalonta polgármestere arról beszélt, hogy a csepeliek büszkék lehetnek magukra, hiszen Csepel Árpád földje, a magyar ipar bölcsője, és lakói az 56-os forradalom idején is hősiesen harcoltak a megszállók ellen.

– A névadás egyben Arany János-i sorsot jelent, és kötelez arra, hogy kövessük a szellemiségét. Ez pedig az újabb sikerek elérését és a boldogság reményét jelenti. Tisztelet illeti Németh Szilárdot és Borbély Lénárdot, akik ápolják városaink kapcsolatát és Arany János örökségét.


Németh Szilárd azt mondta, Arany János a nemzeti összetartozás jelképe, a róla való megemlékezés tisztelgés a nagy költő előtt. Ez végtelen hosszú időre szóló elkötelezettséget, felelősséget jelent.

Az iskola udvarán elültettek egy Nagyszalontáról, Arany János korából származó eperfa sarjából származó csemetét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.