2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Miskolc

Arnót a lakodalmi kultúra otthona

Immár negyedik alkalommal szerveztek megyei lakodalmas napot Arnóton. Erdélyből is jöttek ceremóniamesterek, a „menyasszony” és a „vőlegény” Szentistvánról érkezett, matyó népviseletben. 

Az idei program Arnót és a környező települések (Sajókeresztúr, Szirmabesenyő, Miskolc) óvodásainak „esküvőjével” vette kezdetét, majd az észak-magyarországi vőfélyek gálaműsora keretében egy mai vidéki lagzi hangulatos eseményeinek bemutatóján szórakozhatott a közönség, a menyasszonykikéréssel kezdve a búcsúztatáson, a lakodalmi játékokon át a menyecsketáncig – tájékoztatta lapunkat dr. Üveges István polgármester.


Óvodás násszal indult az idei lakodalmas nap Arnóton – fotó: Kovács Dávid

A program az Alsózsolcai Gondozási Központ szervezésében vőfélykendő- és szakácskötény-kiállítást és a gyerekek részére lagzis játszóházat is tartalmazott. Idén is meghirdették a lakodalmas sütemények, valamint a lagzis pálinkák megyei versenyét. A rendezvényt lakodalmi bál zárta, amelyet Török Dezső, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke nyitott meg.

Lakodalmas nap Arnóton – fotó: Kovács Dávid

A Miskolc melletti település önkormányzata az utóbbi években több, különböző műfajú rendezvényt szervezett a lakodalmi kultúra témakörében. A képviselő-testület rendelete alapján a településen élő és házasságot kötő párok egyszeri, 10 ezer forint összegű támogatásban részesülnek. Ebben az évben a B.-A.-Z. Megyei Értéktárba két, a párválasztáshoz és a menyegzőhöz kapcsolódó nemzeti értéket is felvettek Arnótról, a borsodi lakodalmi fonott kalácsot, valamint a borsodi májuskosarat.

A fentiek alapján talán nem túlzás, ha az elmúlt évek történéseit összegezve azt mondjuk: Arnót a lakodalmi kultúra otthonává vált.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.