EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Érd

Artézi kutat avattak Ófaluban

A feljegyzések szerint víz már 1906 óta folyik Ófaluban, de az utóbbi időben megrozsdásodott a régi kút, a vízbe pedig talajvíz is került.

T. Mészáros András polgármester az avató ünnepségen hangsúlyozta: társadalmi összefogásra volt szükség ahhoz, hogy az artézi kút megújuljon

Mint T. Mészáros András polgármester a mostani avatóünnepségen hangsúlyozta: társadalmi összefogásra volt szükség ahhoz, hogy a Római úton az artézi kút megújuljon, és ilyen impozáns környezetben kapjon végleges otthont. Három forrásból érkezett pénz a felújításra. Egy jótékonysági rendezvényen 680 ezer forint gyűlt össze erre a célra, egy önkormányzati pince eladásának árát a város tette hozzá, és ez egészült ki a Modern Városok Programból további összeggel.


A vörösfenyőből készült építmény körül park is létesült

Másfél évig tartott, amíg újrafúrták a kutat, és az eredményt bárki megtekintheti, hiszen igen látványosra sikerült: Ágó Mátyás főépítész tervei alapján nemcsak a vörösfenyő építmény készült el, hanem körülötte szép kis park is létrejött.

A Szent Mihály kutat Hajdú Ferenc katolikus plébános áldotta meg

Hajdú Ferenc katolikus plébános áldotta meg a kutat – emlékeztetve az egybegyűlteket arra, hogy a vizet tekintsék szent dolognak, amely semmi mással nem pótolható, az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele. A kútnak a Szent Mihály nevet egyébként – mint azt az erdmost.hu közölte – Cserfai Lajos ófalusi nyugdíjas választotta. Elmondta: Ófaluban él, és nagy örömmel fogyasztja ezt a vizet, biztos benne, ennek is köszönheti, hogy 85 évesen is jól érzi magát. Annak külön örült, hogy az önkormányzat azt a nevet választotta – a Szent Mihály-templom közelében –, amit ő ajánlott, és amiért 50 ezer forint jutalmat kapott.


Az ünnepség résztvevői meg is kóstolták a felavatott kút vízét, és kiválónak találták
Fotók: Boros Sándor

A Szent Mihály-kútból folyó víz megkapta az ásványvíz minősítést és palackozásra is alkalmas. Az önkormányzat a nevére is pályázatot írt ki, ennek eredményeként az új kútból kifolyó víz: Érdi Víz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.