2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

ÁSZ: A Jobbik akadályozza gazdálkodásának ellenőrzését

Az ügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az ÁSZ a július 10-én nyilvánosságra hozott, második félévi ellenőrzési terve alapján augusztus 10-én kezdte meg a Jobbik gazdálkodása törvényességének ellenőrzését, ám a párt a számvevőszék többszöri megkeresése ellenére sem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének.


Az ÁSZ felidézte: augusztus 10-én küldtek tájékoztatást a Jobbik Magyarországért Mozgalom részére arról, hogy kezdje meg a felkészülést az ellenőrzésre, majd tájékoztatták a pártot az ellenőrzés megindításáról. Ezekben az értesítésekben minden esetben tájékoztatták a Jobbikot az adatszolgáltatás teljesítésének rendjéről, valamint arról, hogy mi a lehetséges jogkövetkezménye annak, ha az adatszolgáltatást elmulasztják.

Mivel a párt az adatszolgáltatásnak nem tett eleget, az ÁSZ október 3-án értesítette az ügyészséget.


Az ÁSZ megjegyezte, hogy mivel a számvevőszék nem hatóság, nem rendelkezik nyomozati és szankcionálási jogkörrel, ezért az ellenőrzések során csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást.

Megjegyezték: a számvevőszék “megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a párt – az elmúlt hetekben a sajtóban közöltekkel ellentétben – a gazdálkodása törvényességének ellenőrzésében nem működik együtt a számvevőszékkel a jogszabályi keretek szerint, ezáltal nem biztosítja az átláthatóságot és elszámoltathatóságot a gazdálkodásában”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek