EUR: 348,97 Ft
CHF: 326,47 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

Augusztusban a magyar építőipar termelése nőtt a legnagyobb mértékben az EU-ban

Augusztusban csökkent az euróövezet és az EU építőiparának a termelése, a magyar építőipar viszont a legnagyobb növekedést érte el az EU-ban – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett kimutatásából.

Augusztusban az előző havihoz képest, szezonális kiigazítással, 0,2 százalékkal csökkent az építőipari ágazat termelése az euróövezetben és 0,4 százalékkal csökkent az Európai Unióban.


Az előző hónapban, júliusban az euróövezet építőipari termelése nem változott havi bázison, az Európai Unióban pedig 0,1 százalékkal nőtt.

Éves bázison az euróövezezet 19 tagállamában az építőipar termelése 1,6 százalékkal nőtt augusztusban, az EU 28 tagállamában pedig 3,1 százalékkal emelkedett.

Az építőipar termelésében, havi bázison, a legnagyobb csökkenést Svédországban regisztrálták augusztusban, 9,7 százalékosat. Szlovéniában 3,6 százalékkal, Szlovákiában 1,4 százalékkal, Németországban pedig 1,2 százalékkal csökkent az építőipar termelése augusztusban az előző havihoz képest.

Az Európai Unióban, az előző havihoz képest, Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az építőipar termelése augusztusban, 9,8 százalékkal. Olaszországban 1,8 százalék, Bulgáriában pedig 0,9 százalék volt a növekedés.

Az egy évvel korábbihoz képest is a magyar építőipar termelése nőtt a legnagyobb mértékben augusztusban az Európai Unióban, 36,8 százalékkal. A lengyel építőipar termelése 23,2 százalékkal, a svéd építőiparé pedig 14,7 százalékkal nőtt az idén augusztusban 2016 augusztusához képest.

Csökkenést Olaszországban regisztráltak augusztusban éves bázison, 1,1 százalékot, illetve Romániában 0,6 százalékot, valamint Belgiumban és Spanyolországban 0,4 százalékot.

Kapcsolódó Cikkek