2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Veszprém

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Az aradi vértanúk emléke előtt hajtottak fejet az egész Kárpát-medencében október 6-án. Veszprémben is több megemlékezést szerveztek.

Pártok és civil szervezetek, de természetesen az önkormányzat is tartott megemlékezéseket a nemzeti gyásznapon a hagyományos helyszíneken: a Török Ignác utcai emléktáblánál, a kádártai temetőben és a gyulafirátóti Batthyány Lajos-emlékműnél.


Ovádi Péter és Czaun János együtt hajtottak fejet a vértanúk emléke előtt (fotó: Kovács Bálint)

A két kertvárosi koszorúzáson Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke mondott ünnepi beszédet. Mint fogalmazott, hálásak lehetünk 1848 hőseinek, mert nem hagyták, hogy a magyarokat idegen hatalom tartsa burokban. Legtöbben talán nem is gondolták, hogy tetteik révén másfél évszázad múlva leszármazottaik egy független, erős ország földjén állva róhatják le tiszteletüket a hősök előtt. Harcuk sorsfordító volt Magyarország történelmében. Hazánkat nem béklyózza meg egyetlen idegen hatalom sem, békében élhetünk Európa szívében.

Guylafirátóton a Batthyány-szobornál emlékeztek 1848-49 hőseire (fotó: Kovács Bálint)

Ma szívesen fogadnánk őket babérkoszorúval és baráti kézfogással, nekik azonban a történelem egészen mást szánt erőfeszítéseikért: kötelet, kardélt és puskagolyót. Méltatlan halált azért, mert voltak elveik és szerették hazájukat. Emlékezetünkben nemcsak az aradi vértanúk, hanem a hazájukért a kegyetlen megtorlást vállaló több tízezer hőst is meg kell őriznünk.

Katonai tiszteletadás mellett helyezték el az emlékezés koszorúit (fotó: Kovács Bálint)

Az aradi vértanúk nemcsak katonák voltak, hanem emberek is, emberi érzésekkel, félelmekkel és a Magyarország jövőjébe vetett bizalommal. Emberségükkel mutattak példát nekünk – fogalmazott Ovádi Péter.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.