2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Pécs

Az életéért küzdött, olimpikon lett

Az egyik évben az életéért küzdött, a másikban pedig már a dobogó legtetején állt. Galambos Kinga történetét nehéz úgy végighallgatni, hogy ne érezzünk gombócot a torkunkban, de a fiatal lány éppen ezért osztotta meg velünk a legnehezebb pillanatait. Erőt és reményt szeretne adni másoknak, akik szerint a rák után nincs élet. 
Galambos Kinga csupán 17 éves volt, mikor egy csütörtöki napon kiderült, hogy valami nagy baj történik vele. Bár ő úgy ment a háziorvoshoz, mintha náthás lenne, nem csak receptekkel jött el tőle. Pár nappal később már a műtőben feküdt.

Az orvosok sem láttak ehhez hasonló, daganatos megbetegedést (Fotó: Németh Kriszta)

 

– Anyuval csak annyit hallottunk a váróban, hogy a háziorvos CT-re kér még aznapra időpontot, és valószínű nem akartak neki adni, mert üvölteni kezdett, hogy „ennek a lánynak nincs annyi ideje”. Mi csak ültünk megszeppenve a váróban és csak reménykedni tudtunk, hogy nem rólam van szó – mondja Kinga.


De róla volt szó. Kingánál 2011-ben fedezték fel, hogy a veséjében egy rosszindulatú daganat fejlődött ki.

“Tisztán emlékszem a napra, amikor megváltozott az egész életem. Csütörtök volt.”

„Egy hét alatt öt kilót fogytam”

– Semmi előjele nem volt. Tisztán emlékszem rá, hogy csak az tűnt fel, hogy egy hét alatt legyengültem és a hét végére öt kilóval kevesebbet nyomtam – mondja Kinga.


Két hét múlva viszont már Budapesten műtötték. Ki kellett venni a jobb veséjét, és ezután kilenc kemoterápiát kellett túlélnie.

Kinga Cseh Lacival: az úszás adta az erőt a küzdelemhez (Galambos Kinga facebook)

 

– Nagyon sokáig úgy keltem fel reggelente, hogy kaptam még egy napot. Nem lehetett tudni, hogy a szervezetem meddig bírja, így örültem, hogy lélegzek és újrakezdhetek egy napot – meséli Kinga.

Aztán a kilenc kemoterápia után megindult a gyógyulás folyamata, és Kinga igyekezett visszatérni a régi kerékvágásba.

A daganatos betegségből gyógyuló gyerekeknek Varsóban szervezik meg kétévente az olimpiát (Fotó: Galambos Kinga facebook)

Olimpiára hívták

Kinga betegsége előtt versenyszerűen úszott. Orvosai szerint szervezete ezért tudta legyőzni a halálos betegséget.

A lány két hónappal a kemoterápia után ugrott először fejest a medencébe, immár egy vesével. Régi úszócsapatában edzett, majd elment  Varsóba, ahol rögtön a dobogó legfelső fokára állhatott. Mell- és gyorsúszásban lett a legjobb.

– A daganatos beteg gyerekeknek kétévente szerveznek olimpiát, ahová engem is meghívtak. Örömmel mondtam igent, így újra elkezdtem edzeni – mondja Kinga. – A legnagyobb élményem az volt, hogy meghallgathattam a magyar Himnuszt a dobogón, és körülöttem az emberek is felálltak. Abban a pillanatban éreztem először és tiszta szívből, hogy meggyógyultam, vége, enyém a világ – tette hozzá mosolyogva.

Kinga összesen 5 aranyat szerzett két olimpián (Fotó: Galambos Kinga facebook)

Ezen az olimpián mindenki átélte azt, amit én –  folytatja a fiatal lány. Így – ha lehet ezt mondani – nem is a versenyzés, hanem a sors, ami minket összeköt.

Kinga kétszer is részt vett az onkoolimpán, és öt aranyérmet zsebelt be. De a sikerek ellenére úgy döntött, hogy nem indul többet, mert szeretné, ha más is átélhetné a felszabadító érzést, amit a sport élménye adhat.

A tesi helyett a fizikát választotta (Fotó: Németh Kriszta)

Matematika–fizika szakos tanárnak készül

Kinga bár Székesfehérváron született, öt éve Pécsen él, itt tanul. Testneveléssel szeretett volna foglalkozni, de a betegsége miatt pályát kellett módosítania – mint mondja, nem bánja, sőt.

– Nem telik el úgy nap, hogy ne jutna eszembe életemnek az a pár éve. De azzal, amit a betegség által kaptam, annyival többnek érzem magam. Ha pedig a történetem egy gyereknek vagy felnőttnek is reményt ad, akkor már megérte az egész – mondja Kinga.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.