EUR: 326,49 Ft
CHF: 280,37 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Külföld

Az Iszlám Államhoz köthető lázadók két megmaradt vezetőjével is végeztek

A Fülöp-szigeteki katonák megölték hétfőn az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető lázadók két utolsó vezetőjét Mindanao szigetén – jelentette be Delfin Lorenzana védelmi miniszter.

A politikus tájékoztatása szerint Omarkhayam Mautével és Isnilong Hapilonnal reggel végeztek a fővárostól Manilától 800 kilométerre délre fekvő, Mindanao szigeten található Marawiban. A műveletben 17 túszt szabadítottak ki. A városban májusban kirobbant konfliktus hamarosan véget ér – tette hozzá.


Hapilon és Maute volt a parancsnoka a szélsőséges fegyveresek megmaradt, mintegy 40-50 fős erejének Marawiban. Hapilon volt az Abu Sayyaf nevű Fülöp-szigeteki terrorszervezet egyik parancsnoka, az Iszlám Állam délkelet-ázsiai “emírje”, akit az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, a FBI a legkeresettebb terroristák között tartott számon. Az általa vezetett csoport felelős az országban elkövetett számos terrormerényletért és emberrablásért. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök június elején 10 millió pesó (55 millió forint) vérdíjat tűzött ki a fejére.

Marawi városában május 23-án robbantak ki az összecsapások, amikor a kormányerők kísérletet tettek Hapilon őrizetbe vételére. Marawi egyes részeit elfoglalta a Maute nevű csoport – amely egyik alapítója Omarkhayam Maute volt – Duterte államfő pedig szükségállapotot hirdetett Mindanao szigetén. A marawi erőszakcselekményekben több mint ezer ember halt meg, köztük 753 feltételezett szélsőséges fegyveres, valamint a kormányhadsereg 155 katonája. Mintegy félmillió ember kényszerült elhagyni lakhelyét Marawiban és környékén.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: A jég fogságában

  A nap képe: A jég fogságában

  Az űrből is látható az a jéghegy, amely veszélyesen közel sodródott egy grönlandi faluhoz. Az Európai Űrügynökség (ESA) kedden hozott nyilvánosságra egy képet, amely az óriási jéghegyet ábrázolja Innaarsuit partjainál.

 • Órákat gyalogolt, hogy ne késsen az első munkanapján

  Órákat gyalogolt, hogy ne késsen az első munkanapján

  Az alabamai Walter Carr az első munkanapjára készült, amikor autója felmondta a szolgálatot. A balszerencsés helyzetet tetőzte, hogy egyik ismerőse sem tudta bevinni, így gyalog indult el 32 kilométerrel arrébb található új munkahelyére, ugyanis Walter nem akarta már az első napját kihagyással indítani.

 • Netanjáhú: A magyar zsidók félelem nélkül élnek

  Netanjáhú: A magyar zsidók félelem nélkül élnek

  Azonos módon látják a 21. század néhány kérdését az izraeli miniszterelnökkel, így a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem kérdését és a modern kori antiszemitizmus problémáját – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben, a Benjámin Netanjahúval közösen tett sajtónyilatkozatában.