2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Eger

Balaton Modell – a különc makettgyár

Polgári katonai járművek méretarányos gyártásával foglalkozik a Balaton Modell, amely Heves megyében egy újabb érdekesség, ráadásul egy viszonylag eldugott településen, a Balatonban végzik felettébb érdekes tevékenységüket a makettezők.

Fontosnak tartjuk bemutatni, hogy szűkebb pátriánkban milyen értékek bújnak meg, hiszen egy efféle makett darabokban való megérkezésekor lehet, hogy nem is sejtjük, itt készült a szomszédban.


–  A tervezéstől a kivitelezésig és a vásárlókhoz való eljuttatásig gyakorlatilag mindent én csinálok – kezdi Kerek Gábor a Balaton Modell megálmodója. – Nekem ez volt a hobbim gyerekkoromtól kezdve, és több olyan modell is volt, amit nem csináltak meg a nagy makettgyártó cégek, és akkor úgy gondoltam, hogy majd én előállítom magamnak, kialakítottam ennek a technikáját, és arra is rájöttem, hogy ezzel nyilván pénzt is lehet keresni – mosolyog Gábor.

A festetlen darabokból álló alkatrész halmaz igazi kihívás az összerakónak

Az összeszerelést és az elemek festését a vásárló végzi, de ezt tudják azok, akik nem kis számban érdeklődnek a katonai makettezés iránt.


Az is kiderül, hogy már 2009 óta működik ez a hobbiból alakult, igen sikeres vállalkozás, ám nem mindig könnyű eltalálni a vásárlói igényeket.

 

Ez az IFA is KGST-járműnek számít

– Mi alapvetően a kisszériás maketteket állítjuk elő, amikből kevés van, vagy egyáltalán nincs még, ez szintén egy szűkebb réteget érint, és hát itt kellene eltalálni azokat a típusokat, amelyeket érdemes gyártásba venni, mert még a nagyobb cégek nem kaptak rájuk. A piacot kiállítások alkalmával is fel szoktuk térképezni, Mosonmagyaróváron van minden évben hatalmas kiállítás, de voltunk már Brnóban is – emeli ki Kerek Gábor, és persze az sem elhanyagolható, hogy milyen korszak járműveiről beszélünk, hiszen katonai gépek már nagyon rég vannak. – A II. világháború makettjei a legnépszerűbbek, de én ezeket kihagytam, és inkább a háború utáni KGST-modellek gyártására álltam rá, mert itt van a legtöbb hiánytípus, amiket még nem készített el senki. De vannak mostanában fantasy és sci-fi témájú makettjeink is – zárja a szakember.

Ha pedig ellátogatunk a Balatonba – nem a tóhoz –, akkor meg is csodálhatjuk ezeket a miniatűr gépeket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.