2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Békéscsaba

Békés megyeiek is indultak a szakmák világversenyén

Október 14. és 19 között Abu-Dzabiban (Egyesült Arab Emírségek) tartották a WorldSkills-versenyeket, amelyet a szakmák olimpiájának is hívnak, és amelyen idén három Békés megyei fiatal is részt vehetett.

Összesen 19 szakmában 20 versenyző utazhatott a világversenyre Magyarországról, köztük Békés megyei színekben a fodrász Kovács Alexandra, a gipszkartonszerelő, szárazépítő Lóczi Gábor, mechatronikában pedig Takács Zoltán. Utóbbi esetében a feladatok jellegéből adódóan ketten alkotják a versenyzői csapatot. A világbajnokságon 60 ország 1300 regisztrált versenyzője szerepelt összesen 51 szakmában. Minden versenyző időt és energiát nem kímélve készült a megmérettetésre az elmúlt hónapokban. Többek között tréningeken vettek részt, pszichológus segítette felkészülésüket, nyelvet tanultak, és az erőnlétükre is odafigyeltek, hogy bírják a négynapos verseny megpróbáltatásait.


A WorldSkills és a EuroSkills olyan nemzetközi szakképzési versenyek, amelyeket 1954 óta szervez a WorldSkills International nemzetközi nonprofit szervezet, tagjai az adott ország szakképzésért felelős szervezetei. Mindkét verseny megrendezésére felváltva, páros és páratlan években kétévente kerül sor a tagországok legjobb ifjú szakmunkásai részvételével. Magyarország 2007 óta résztvevője a nemzetközi megmérettetéseknek, a magyar fiatalok számos éremmel a hátuk mögött évek óta Európa élvonalába tartoznak. 2018-ban azonban még nagyobb figyelem hárul majd hazánkra, hiszen a rendezvény történetében először tartják közép-kelet-európai országban a versenyt, ugyanis jövőre Budapesten rendezik meg az ifjú szakemberek Európa-bajnokságát, a Budapest SkillStarst  tájékoztatott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.