EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Külföld

Bérgyilkosságnak minősítették az Okujeva és férje elleni merényletet

Az ukrán hatóságok bérgyilkosságnak minősítették azt a hétfő este Kijev közelében elkövetett támadást, amelyben életét vesztette Amina Okujeva, férje pedig, a Vlagyimir Putyin elleni merénylet tervezésével vádolt csecsen nemzetiségű Adam Oszmajev, megsebesült.

A házaspár korábban önkéntesként részt vett ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban. Kijev közelében egy falunál haladtak, amikor a bokrok közt rejtőző támadók automata fegyverekkel több lövést adtak le autójukra. A hatóságok előzetes feltételezése szerint a támadók ketten voltak, még nem akadtak a nyomukra.


Anton Herscsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója kedden a 112 Ukrajina televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a hatóságok alapvetően két verziót vizsgálnak a merénylet indítékaként: vagy az orosz titkosszolgálatok állnak a támadás mögött, vagy Ramzan Kadirov Moszkva-barát csecsen vezető környezete rendelte meg a gyilkosságot.

Oszmajev sajtójelentések szerint a lábán sérült meg, élete nincs veszélyben. A kórházban újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az autót ő vezette, amikor tüzet nyitottak rájuk. Továbbhajtott, de messzire nem jutott, mert a jármű motorját is találat érte, és leállt. Feleségét próbálta elsősegélyben részesíteni, de már nem tudta megmenteni az életét, a nőt a fején érte találat.


/Fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO

A házaspár ellen már júniusban is követtek el merényletet. Oszmajevre Kijevben az utcán lőtt rá a támadó. Akkor Oszmajeva pisztolyt rántott, és megsebesítette a merénylőt. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál értesülése szerint az akkori támadás után állami védőőrizetet kaptak. Amikor lejárt az őrizetre kiszabott idő, felajánlották nekik a hatóságok, hogy továbbra is biztosítanak számukra védelmet, de a házaspár lemondott róla.

Oszmajevet 2012 februárjában – még Viktor Janukovics, az oroszbarát volt ukrán elnök hivatali ideje alatt – őrizetbe vették a dél-ukrajnai Odesszában azzal a váddal, hogy pokolgépes merénylet végrehajtását tervelte ki Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök, jelenlegi államfő ellen az elnökválasztás előtt néhány nappal. Az ukrán hatóságok azonban nem adták ki Oroszországnak Oszmajevet, aki később a Dzsohar Dudajev néhai csecsen elnökről elnevezett önkéntes zászlóalj parancsnoka lett.

A 34 évesen merénylet áldozatául esett, Odesszában született Okujevának Oszmajev második férje volt, első házasságából egy fia született. 2014-ben, a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanásakor ő is csatlakozott férje önkéntes alakulatához.

Kapcsolódó Cikkek