2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Debrecen

Beszélő szobrot avattak

Felavatták Szabó Magda beszélő szobrát „holtig hazájában”, Debrecenben, a Kossuth téren születésének 100. évfordulója alkalmából. A Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas író, költő, műfordító különleges helyet foglal el a helyiek szívében, szülővárosa iránt érzett szeretete közismerten végigvonul teljes életművén.

Szabó Magda szobra a Kossuth téren kapott helyet

Emlékházat is avattak Szabó Magda századik születésnapjára Debrecenben, bővítették az emlékszobát, és már egész épület őrzi az egyik legjelentősebbnek tartott magyar írónő emlékét. Papp László polgármester sorsszerűnek nevezte, hogy a reformáció 500., a magyar református egyház alapításának 450. évében ünnepeljük a magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakjának 100. születésnapját. Diákok emlékeztek Szabó Magdára és avatták fel azt az írónőt ábrázoló domborművet, amely a Dóczy Gimnázium homlokzatán kapott helyet. A Matula-napok keretében Szabó Magda írónő sírjánál helyeztek el koszorút a Dóczy Gimnázium tanárai és diákjai a köztemetőben. Az írónőt „debrecenisége” – mély kálvinizmusával párosulva – a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnokságáig vezette, 1993-ban pedig a Debreceni Református Teológiai Akadémia díszdoktorává avatták. Számos hazai és nemzetközi díj mellett a Debrecen Város Díszpolgára címet is elnyerte. A születésnap tiszteletére a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának udvarán emlékmúzeumot alakítottak ki.


A felbecsülhetetlen szellemi érték, az emlék ápolásának tisztelete kiemelkedő jelentőséggel bír a debreceniek életében, ezért kapott szobrot az írónő. A terveket E. Lakatos Aranka szobrászművész készítette el, akinek olyan alkotásokat köszönhetünk, mint a költőről elnevezett gimnázium előtt található Tóth Árpád-szobor. Az emlékmű Szabó Magdát a hatvanas éveiben ábrázolja. A kompozíció talapzatára a „Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából Katona Gyula debreceni polgár adományából állíttatta Debrecen Város Önkormányzata. 2017” felirat került. Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter Szabó Magda munkásságának jelentőségéről beszélt. – Mindenki számára megnyugvás, hogy városunk neves szülöttje, Szabó Magda közöttünk lesz a Kossuth téren. Nézheti a számára oly kedves Nagytemplomot, mi is nézhetjük őt, és megidézhetjük szellemét. Emléke immár a város főterén emlékeztet az írónő eleganciájára, magával ragadó személyiségére.  Szabó Magda sohasem hagyta el Debrecent.

A QR kódok megszólaltatják Szabó Magdát az okostelefonunkon – Kósa Lajos miniszter és Papp László polgármester is kipróbálta

– Szeretném, ha sokak találkozási pontja lenne Szabó Magda szobra, és sokan elővennénk a könyveit, megéreznénk, hogy Debrecen nemcsak a hagyományt, a hűséget, hanem a szeretet erejét is képviseli – mondta Papp László polgármester, majd a város polgárai nevében is köszönetét fejezte ki az adományozónak, Katona Gyulának. A padon elhelyeztek két QR-kódot, amelyet ha okos telefonnal beolvasunk, Szabó Magda hangját hallhatjuk. A Csokonai Nemzeti Színház művészei, Ráckevei Anna, Majzik Edit és Rózsa László az írónő Ókút című visszaemlékezéséből olvastak fel részleteket.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Hol vagy, Brigitta?

  Hol vagy, Brigitta?

  A szekszárdi rendőrök keresik a 17 éves Kocsis Brigittát, aki március 28-án távozott engedély nélkül a szedresi lakásotthonból, azóta ismeretlen helyen tartózkodik, életjelet nem ad magáról.