EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

PR

Bíznak a szerencsében, de megdolgoztak a sikerért

Talán soha nem fogjuk elfelejteni az idei nyár legkiemelkedőbb sporteseményét, a budapesti vizes világbajnokságot. A magyar férfi vízilabda-válogatott ezüstéremmel zárta a tornát, miután a döntőben 8-6-ra kikaptak a horvátoktól, azonban Manhercz Krisztián életre szóló szép élményekkel gazdagodott a két hét során. Vogt Vivien, a Fradi női pólócsapatának tagja Amerikából drukkolta végig a tornát, de reméli, hogy a következőn már ő is játszik.

Manhercz Krisztián


– Nekem az első sportom az úszás volt, de mivel édesapám és a bátyám is vízilabdáztak, úgy döntöttem, akkor legyen az én sportom is a póló – mesélt a kezdetekről Manhercz Krisztián világbajnoki ezüstérmes vízilabdázó.

Krisztián pályafutása jelentős részében a Vasas színeiben játszott, 16 éves koráig erősítette az angyalföldiek csapatát, majd innen Szegedre került, míg át nem igazolt jelenlegi klubjába, a Ferencvárosba.


– Gyerekekként nem volt egyszerű a tanulást és az élsportot összeegyeztetni. Szerencsére a szüleim mindenben támogattak, odatettek tanulni, de edzésre is hurcoltak. Édesanyám tanár, szóval ő is sokat tudott segíteni – emlékezett vissza Krisztián.

A most 20 éves Manó – ahogy mindenki emlegeti – tizenöt éves kora óta évente két világversenyen is részt vesz. Idén sem volt ez másképp, hiszen a budapesti felnőtt vizes világbajnokságon és a belgrádi junior világbajnokságon is ott volt. Szerinte a felnőttszint sokkal fárasztóbb, hiszen itt a világ legjobbjai ellen kell játszania.

– A világbajnokságot soha nem fogom elfelejteni. Elképesztő érzés volt saját közönség előtt szerepelni. Sokak szerint a hazai nézők egyfajta súlyt tesznek az emberre, de én nem vagyok izgulós, így ebből semmit sem éreztem. Inkább motivált, hogy több ezer ember szurkol nekünk a helyszínen, és akkor a tv-közvetítésekről még nem is beszéltünk. Ez a sportág szerencsére nem olyan, ahova alibi munkával be lehet kerülni, így mindennap azért dolgozunk, hogy jobbak és jobbak legyünk – fogalmazott.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a tavalyi vb-n ezüstéremmel zárt, miután a döntőben 8-6-ra kikapott a horvátok ellen. Krisztián ennek ellenére pozitívan gondol vissza a csapat teljesítményére.

– Abban a pillanatban kicsit szomorú voltam, csalódottságot éreztem, de több mint két hónap után úgy gondolom, nincs okunk szégyenkezni – mondta büszkén az Eb-bronzérmes sportoló.

Krisztián most a Ferencváros férfi pólócsapatának tagja, de mellette a Budapesti Metropolitan Egyetem kereskedelem és marketing szakos hallgatója. Elmondása szerint a szabadidejében igyekszik minél több időt tölteni a barátaival, de a pihenésre is elég időt fordít, néha pedig a lottózóban is megfordul.

– Szoktam tippmixelni, általában focira vagy hokira fogadok. Ha nyernék egy komolyabb összeget, mondjuk az Eurojackpot 90 millió eurós fődíját, egyértelműen a sportot, azon belül is a vízilabdát támogatnám – mesélte, majd hozzátette, hogy nem babonás, de azért neki is van egy szokása, mielőtt beugrik a medencébe.

– A bemelegítés után megcsókolom a sapkám, belököm a vízbe, aztán három kis pofont adok magamnak az arcomra, combomra és megint az arcomra, aztán páros lábbal beugrom a vízbe – árulta el.

Vogt Vivien

– Nálunk a vízilabda családi dolog, hiszen édesapám is űzte – kezdte nevetve a Lokálnak Vogt Vivien, a Ferencváros női vízilabdacsapatának játékosa. – A helyzet az, hogy először féltem, hiszen ez mégiscsak egy férfi sport, azonban miután kipróbáltam, már aznap éjjel labdákkal álmodtam, tehát tudtam, ezt akarom csinálni.

Vivien tízévesen kezdte el a sportot az UVSE színeiben, ettől az évtől pedig a történelmi Ferencváros női csapatát erősíti.

– Amikor meghallottam, hogy a Ferencváros női csapatot indítana, egyből hatalmas lehetőséget láttam benne. Külön öröm számomra, hogy Európa egyik legjobb együttesének tagja lehetek. Amióta itt játszom, elkepesztő motivációt érzek – magyarázta Vivi.

Az ifjú tehetség külön kiemelte edzőjét, az olimpiai bajnok Gerendás Györgyöt, aki profiként kezeli a fiatal játékost és igyekszik a tapasztalatait átadni neki.

– Gyuri bácsi olyan profi szemléletet tanított meg nekem, amit nemcsak a medencében, de az életben is hasznosítani tudok. Úgy fogalmaznám meg, hogy kifordította a gondolkodásomat, és nagyon örülök neki, hogy mindennap motivál – mondta.

Vivien profi hozzáállását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy bárhol számítanak rá a medencében, mindenhol a maximumot adja. Korábbi csapatában és a korosztályos válogatottban inkább a támadásban jut neki nagyobb szerep, de a Fradiban a védekezésre koncentrál, és elmondása szerint ez jobban is megy neki.

– A célom az, hogy meghatározó játékosa legyek a csapatnak, és természetesen az, hogy a felnőttválogatottba is bekerüljek. A csapattársam Kisteleki Dóra, akire egyébként példaképként is tekintek, rengeteg tanáccsal lát el, sokat tanulok tőle. Remek észrevételei vannak – újságolta Vivien, aki 2015-ben ötödik helyen végzett a bakui korosztályos Európa-bajnokságon.

Mivel a sport ideje nagy részét leköti, Vivien tizedik osztályos kora óta magántanuló. Jelenleg is egy magániskolába jár, amelyet kifejezetten sportolók számára hoztak létre. Ha épp nem edzésen van vagy tanul, akkor szabadidejében a párjával, a családjával és a barátaival igyekszik minél több időt eltölteni. De mit kezdene Vivien az Eurojackpot 90 millió eurós fődíjával?

– Egyértelműen támogatnám a magyar vízilabdát. Utánpótlás- és felnőttszinten egyaránt. Egyébként édesapám szokott tippmixelni. Nem tudom, hogy csinálja, de mindig nyer – árulta el a fiatal tehetség.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ajándékozás extra figyelemmel 

    Ajándékozás extra figyelemmel 

    Közösen indított jótékonysági akciót Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Máltai Szeretetszolgálattal. December 22-ig gyűjtik a nehezebb anyagi körülmények között élő gyerekek számára összeállított cipősdobozokat.

  • Egész évben tarolt a TV2 Csoport

    Egész évben tarolt a TV2 Csoport

    2019-ben a TV2 Csoport mindhárom célcsoporton vezet az RTL Magyarországgal szemben, így a legnézettebb csatornaportfólió a január 1-től december 11-ig tartó időszakban. Ha a megnyert napok számát vizsgáljuk a TV2 Csoport idén 346 napból 222-t nyert meg az RTL Magyarország 124 napjával szemben.