2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

Bocskor Andrea: Az ukrán oktatási törvénynek összhangban kell állnia Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásaival

Kiemelten fontos az Ukrajnában az államnyelv és a nemzeti kisebbségek nyelveinek védelme közötti egyensúly fenntartása, a nemrég elfogadott törvénynek pedig feltétlenül összhangban kell állnia Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival – jelentette ki Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

Bocskor Andrea arról tájékoztatott, hogy levélben hívta fel Johannes Hahn európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos figyelmét az ukrán oktatási törvény kisebbségi jogokat sértő 7. cikkére.


A képviselő elmondta, a törvény ellentétes Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, a Regionális, valamint a Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájában foglaltakkal, az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló keretegyezményével, illetve a magyar-ukrán alapszerződéssel.

Mindemellett kitért arra is, hogy a Petro Porosenko ukrán elnök által aláírt oktatási törvény sérti az ország területén élő nemzeti kisebbségek alkotmányos és szerzett jogait.


A kárpátaljai képviselő tájékoztatása szerint az uniós biztos válaszlevelében arról biztosította, hogy szorosan követik az ukrajnai eseményeket és készek együttműködni Ukrajnával annak érdekében, hogy ne sérüljenek az országban élő nemzeti kisebbségekhez tartózó állampolgárok jogai.

Jogvédő szervezetek állásfoglalását sürgette az orosz külügyminisztérium

Anatolij Viktorov, az orosz diplomáciai tárcának az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság kérdésében illetékes megbízottja sürgette, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosa, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője és nemzeti kisebbségi főbiztosa gyakoroljon nyomást Kijevre annak érdekében, hogy “megóvják Ukrajna állampolgárainak millióit alapvető jogaik és szabadságjogaik megsértésétől”.

A moszkvai állásfoglalás szerint Kijevnek az “erőszakos elukránosítást” célzó politikája “eltávolítja Ukrajnát az összeurópai értékektől”, megszegi az ország nemzetközi kötelezettségvállalásait és “nyíltan táplálja a radikális nacionalizmust”. A dokumentum rámutatott, hogy az október 13-án hatályba lépett, az audiovizuális tömegtájékoztatás területén való nyelvhasználatot szabályozó ukrán törvény ellentétes egyebek között mind az ukrán alkotmánnyal, mind pedig a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájával. A jogszabály értelmében 7 és 22 óra között a tévéműsorok legkevesebb 75 százalékát ukrán nyelven kell sugározni.

A Moszkvában kiadott dokumentum emlékeztetett rá, hogy a szeptember végén hatályba lépett ukrán oktatási törvény értelmében az oktatás nyelve az államnyelv. A jogszabály ugyanakkor, az orosz állásfoglalás, szerint lehetővé teszi egy vagy több tantárgy két vagy többnyelvű – ukrán, angol, vagy az Európai Unió más hivatalos nyelvein történő – oktatását. A nemzeti kisebbségek számára az ukrán nyelvű mellett anyanyelvi oktatás jogát a törvény csak az általános iskolát megelőzően és az alsó osztályokban szavatolja.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek