EUR: 349,50 Ft
CHF: 327,17 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld Szekszárd

Borász és képzőművész rendhagyó csereüzlete

Folytatja a nyáron elindított rendhagyó csereüzleteit Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor. A hajdúsági libatenyésztő és a békési dinnyetermesztő gazda után ezúttal egy hetet egy szekszárdi borásznál töltenek.

A német alkotó ezalatt tájképet fest a gazdaságról, cserébe pedig arra kéri vendéglátóját, hogy forgasson kisfilmet és adjon betekintést munkájába és életébe. A Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni című projekt során készült festményeket és filmeket novemberben a gazdák településein, januárban pedig a budapesti Ludwig Múzeumban is bemutatják.


Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor nyáron két gazdával működött együtt sikeresen: egyrészt a békési dinnyeszezon csúcsidőszakának feszültségekkel teli napjait örökítették meg, másfelől egy hajdú-bihari libatenyésztőnél az előnevelés nagy gondosságot és szakértelmet igénylő munkájába kaptak betekintést. A magyar mezőgazdaság e két szimbolikus, ám sok kérdést is felvető területe után a képzőművész–kurátor páros új ágazatban és régióban keresett együttműködő partnert. Szeptember utolsó napjaiban és október elején a sikerágazatnak kikiáltott borászattal foglalkoztak és szüretelni mentek a Dél-Dunántúlra, egy szekszárdi családi gazdaságba.

Antje Schiffers fest egy dűlőút szélén
forrás: Antje Schiffers és Erdődi Katalin

Sokak szerint a szőlő- és borgazdálkodás érte el a rendszerváltás óta a legnagyobb fejlődést a termelési ágak közül. A Szekszárdi borvidék is ilyen sikertörténet, hiszen korábban háttérbe szorított régiónak számított. A kilencvenes évek elején alakult kispincék és családi borászatok mára jelentős sikereket értek el.


A Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni című kezdeményezés alapja tulajdonképpen egy csereüzlet, amelyben művészet és mezőgazdaság találkozik. Az egyhetes együttműködések alatt Antje Schiffers az egykori „vándorfestőket” megidézve egy-egy képet fest vendéglátóinak a gazdaságukról, míg a gazdák cserébe rövid videókat készítenek a munkájukról és beszámolnak a gazdálkodásról. Az ezekből összevágott „gazdafilmek” a gazdák szemszögéből igyekeznek megragadni az elmúlt évek, évtizedek változásait és főbb fordulatait. Hogyan hatottak ezek a fordulatok (például a rendszerváltás, uniós csatlakozás) a mindennapos munkájukra, milyen kihívásokat és lehetőségeket jelentettek az életükben?

Kapcsolódó Cikkek

  • Nyit a Plázs Siófok

    Nyit a Plázs Siófok

    A pünkösdi hétvégén, május 29-én megnyílik a nagyközönség előtt a siófoki Nagystrand és természetesen a nyári Balaton-parti ellazulás epicentruma, a Plázs is.

  • Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

    Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

    A készültség még jó ideig velünk marad, pillanatnyilag a rendkívüli jogrend megszüntetésére van lehetőség Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. A politikus a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a kormány szeretné fenntartani az idősek vásárlási sávjának lehetőségét.