2020. május 29., péntek
Magdolna

Külföld

Börtönbüntetésre ítéltek két férfit, akik egy koporsóba kényszerítettek egy embert

Tizennégy és tizenegy év börtönbüntetésre ítélt pénteken egy dél-afrikai bíróság két fehérbőrű földművest, akik a vád szerint egy koporsóba kényszerítettek egy fekete férfit, amit videóra vettek, miközben azzal fenyegették a férfit, hogy rágyújtják a koporsót.

A dél-afrikai ország északkeleti részében fekvő Middelburg város legfelsőbb bírósága pénteken közzétett ítéletében a két vádlottat gyilkossági kísérletben, emberrablásban és megfélemlítésben találta bűnösnek, és 14, illetve 11 év börtönbüntetést rótt ki rájuk.


Az ügyben eljáró Segopotje Mphalele bírónő elmondta, hogy a két vádlott nem tanúsított megbánást és végig kitartottak amellett, hogy semmi rosszat nem tettek. “A vádlottak viselkedése leginkább embertelen és undorító volt” – jelentette ki Mphalele az ítélet felolvasása közben. “El sem lehet képzelni az áldozat által megtapasztalt fájdalmat és traumát” – tette hozzá.

A két földműves azzal próbált védekezni, hogy állításuk szerint a sértett rézkábelt lopott tanyáikról.

Az áldozat, Victor Mlothshwa ellen elkövetett bűncselekményeket megörökítő videofelvétel tavaly novemberben jelent meg a Daily Sun nevű dél-afrikai bulvárlap internetes felületén. A videón két férfi látható a dél-afrikai földművesek hagyományos viseletében, amint – a Dél-afrikai Köztársaság egyik hivatalos nyelvének számító, a hollandból önállósodott – afrikaans nyelven közli áldozatával, hogy le fogják önteni olajjal, és azzal fenyegetik a koporsóba már bekényszerített fekete férfit, hogy egy kígyót engednek be mellé.

Az incidens általános felháborodást váltott ki mind a dél-afrikai politikai pártok, mind a lakosság részéről.

A Dél-Afrikai Köztársaság társadalmában több mint két évtizeddel az apartheid-rendszer 1994-es felszámolása után is tetten érhetőek a faji ellentétekből eredő feszültségek.

Kapcsolódó Cikkek