EUR: 321,45 Ft
CHF: 282,49 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Botka lemondott, belerúgott a pártjába

Tegnap délelőtt lemondott az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról Botka László. Szeged polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne a szocialista pártot is. Az MSZP alelnöke, Botka egyik bizalmasa, Újhelyi István is felállt.

Teljes a káosz az MSZP-ben. Tegnap bedobta a törölközőt Botka László, akinek tevékenységét az elmúlt hónapokban sorozatos botrányok tarkították, és pártja népszerűsége is meredeken zuhant, mióta miniszterelnök-jelölt lett. Legutóbb 25 éves mélyponton, mindössze 9 százalékon álltak. Noha Szeged polgármestere a „Fizessenek a gazdagok” szlogennel akarta saját maga és pártja népszerűségét növelni, a felesége nevén lévő luxusterepjárója, hivalkodó Rolex órája, a tengeri búvárkodásairól készült fotók és az elhíresült Szeviép-botrány is megmutatta, hogy alkalmatlan a feladatra.


A Lokálnak egy magát megnevezni nem kívánó, az MSZP belső ügyeire jól rálátó informátor annyit mondott: a pártban sokan megkönnyebbültek, ugyanis Botka autokrata, agresszív, arrogáns stílusa többeknek nem tetszett. Állítása szerint a szocialista párt vezetése előzetesen nem is értesült Botka tegnapi lemondásáról. Mint fogalmazott, Molnár Gyula pártelnök pozícióját nem érzi veszélyben.

– Sajnos hibáztam, mert nem gondoltam, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban. Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is. Tervem az ellenzék egységesítésére, a közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére elbukott – mondta remegő hangon Botka tegnap Szegeden. Hozzátette: történelmi bűnnek tartja a demokratikus pártok viselkedését.


Budapest, 2017. október 2.
Molnár Gyula, az MSZP elnöke sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában 2017. október 2-án. Ezen a napon Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Szegeden bejelentette, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A polgármester nem mondta ki, de talán Gyurcsány Ferencre gondolhatott ezzel, ugyanis egész miniszterelnök-jelöltségét végigkísérte a DK-elnökkel való konfliktusa. Ennek lényege abban állt, hogy Botka hallani sem akart arról, hogy Gyurcsány felkerüljön a közös ellenzéki listára. Így kettejük vitája végső soron az egész baloldali összefogás akadályává vált.

A kegyelemdöfést mégsem Gyurcsány adta Botkának (vagy talán mégis?), hanem a Tarjányi Péter–Lattmann Tamás duó. A múlt héten a biztonságpolitikai szakértő és laptulajdonos (zoom.hu) Tarjányi azt állította, az MSZP vezetői megbízták, hogy keressen nekik miniszterelnök-jelöltet. Végül Lattmann lett (volna) a jelölt, de Botka színre lépése mindent felborított. Tarjányi ezután politikai mozgalmat is alakított Magyar Progresszív Mozgalom néven, és arról beszélt: céljuk Botka megbuktatása.

Ebbe a folyamatba illik bele, hogy Botka lemondása után Molnár Gyula, az MSZP elnöke kijelentette: a párt egyelőre lemondott arról, hogy miniszterelnök-jelöltet állítson. Tarjányi és Molnár szavai is arra utalnak, hogy talán a korábban elvetett Lattmann kerülhet ismét előtérbe, főleg hogy az ő személyét állítólag a DK, az Együtt és a Párbeszéd is elfogadta volna. Molnár most be is jelentette, hogy a szocialisták tárgyalódelegációt állítanak fel, Hiller István, Tóth Bertalan és a pártelnök még a héten fel fogja venni a kapcsolatot a többi ellenzéki mikropárttal.

– Egy bokszhoz illő hasonlattal jellemezve: ezt a menetet elvesztettük – ismerte el Molnár, majd hozzátette, hogy nincs ok az ünneplésre, és azok az ellenzéki pártok, akik üdvözlik Botka lemondását, nem méltóak arra, hogy az MSZP-vel összefogva induljanak el a 2018-as választásokon.

 

Reakciók:

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője


MTI Fotó: Kallos Bea

„Egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát, és harc helyett hazaköpköd.”

Fidesz-frakció:

„Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő.”

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője:

„Botka Lászlót egyre kevesebben fogadták el az ellenzék vezetőjének, nem tudott szót érteni a többi ellenzéki párttal, nem volt képes új szavazókat megnyerni, ráadásul a régebbi szavazók közül is többet elveszített.”

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje:

„Sajnálom Botka László lemondását! Hosszú évek óta ő volt az első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia.”

Dúró Dóra, a Jobbik parlamenti képviselője:

Fotó: Csudai Sándor

„Az MSZP ezzel hivatalosan is megszűnt a baloldal vezető ereje lenni – a teljes összeomlás szélén a szocialisták.”

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője:

„Az MSZP nem kormányváltást akar, hanem parlamenti frakciót, néhány parlamenti helyet, néhány zsíros tiszteletdíjat.”

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője:


MTI Fotó: Mohai Balázs

„A demokratikus ellenzék felfalja saját gyermekeit. Hatalmas a bulika. Ennyi.”

 

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  Büszkék vagyunk azokra a zsidó származású magyarokra, akik a sporton keresztül gazdagabbá tették a magyar sport örökségét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállításának New York-i megnyitóján.

 • Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Két fronton kell harcolnia a magyar kormánynak: a bevándorláspárti nemzetközi erőkkel és az őket támogató hazai ellenzékkel, de a választók támogatásával megnyerhetők ezek a küzdelmek – fogalmazott lapunknak Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára.

 • Mikor is volt diktatúra?

  Mikor is volt diktatúra?

  1919. április 7-én tanácsválasztásokat tartottak. Nem választhattak a korábbi hatalom képviselői és a papság, valamint csak a szociáldemokrata és kommunista pártok egyesülése után létrejött Magyarországi Szocialista Párt indíthatott jelölteket.