EUR: 331,22 Ft
CHF: 301,48 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Belföld

Hiába fogna össze a baloldal a Jobbikkal, úgyis buknának

Komoly szavazatvesztéssel számolhatnak az ellenzéki pártok, ha egyetlen helyi jelölt mögé állnak be a soron következő parlamenti választásokon – állítja a Századvég Alapítvány. Felmérésük szerint a baloldali szavazók négyötöde nem szavazna jobbikos jelöltre, míg a Jobbik-szavazók háromnegyede sosem tenne ikszet kommunista utódpártok embereinek neve mellé.

Hiába keresik az ellenzéki pártok ma is az összefogás lehetőségét, ahogy azt négy éve tették, nem mennének vele sokra – állítja a Századvég Alapítvány. A kutatóintézet a biztos szavazó pártválasztók körében modellezett két lehetséges választási forgatókönyvet.


Az első szerint a választó saját egyéni körzetében az ellenzék egyetlen MSZP–DK-s politikust támogatna, akinek javára a Jobbik és az LMP jelöltje is visszalépne. Ebben az esetben az MSZP-n és a DK-n kívül minden ellenzéki pártnak komoly lemorzsolódással kellene számolnia, a legrosszabbul pedig a Jobbik járna, mert a szélsőségesből cukisodó párt táborának háromnegyede sosem szavazna ilyen jelöltre, sőt közel negyedük inkább a Fidesz–KDNP jelöltjére voksolna. Az LMP szavazatai felét veszítené el ahhoz képest, mint ha külön jelöltet indítana. Az Együttnek egyharmados lemorzsolódással kellene számolnia.

Forrás: Századvég

Ennél csak az járna katasztrofálisabb következményekkel, ha a baloldali és liberális szavazókat akarnák rávenni a Jobbik támogatására. Ez esetben az MSZP-s szavazók 81 százaléka, a DK-s szavazók 72 százaléka, valamint az Együtt táborának 62 százaléka inkább nem szavazna, bizonytalanná válna, vagy a kormánypárti jelöltet támogatná. Az LMP pedig szavazatainak kétharmadát veszítené el, ha megpróbálna jobbikos jelöltet támogatni – állítja a Századvég.


– Jelentős szavazatvesztéssel kell számolni koordinált indulás esetén, függetlenül attól, hogy közös baloldali vagy jobbikos jelöltről van szó, így az a párt nyerheti a legtöbbet, amely mégis külön indul, és számít a közös jelöltről leszakadó ellenzéki szimpatizánsok szavazataira – összegzi a kutatás.

A felmérésből az is kiderül, hogy az ellenzéki cicaharc közepette a Fidesz–KDNP ismét tovább tudta erősíteni szavazóbázisát a biztos pártválasztók körében: a kormánypártok 50 százalékon, az MSZP és a Jobbik 16–16 százalékon, az LMP 7 százalékon, a DK pedig mindössze 5 százalékon áll, míg az Együtt épp csak súrolja az 1 százalékot.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: Továbbra is érvényes a fővárosi egyezség

    Orbán Viktor: Továbbra is érvényes a fővárosi egyezség

    A miniszterelnök ugyanolyan bátor és magabiztos kormányzást szeretne látni, mint az előző kilenc évben. Orbán Viktor a Hír TV-nek a kihelyezett Fidesz-frakcióülés helyszínén adott nyilatkozatában azt is elmondta, hogy változatlanul érvényben tartja azokat a megállapodásokat, amelyeket az elmúlt időszakban Tarlós István leköszönő főpolgármesterrel kötött.

  • A Liget Projektről is hazudott Karácsony

    A Liget Projektről is hazudott Karácsony

    Bár a programjában Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester azt ígérte, hogy leállítja a Liget Projektet, ezt az ígéretét kénytelen volt módosítani arra, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.