2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Tech

Célzott vírussal támadják az ATM-eket

Jó néhány éve próbálkoznak a kiberbűnözők, hogy a bankjegykiadó automatákat célzott vírusokkal hajtsák uralmuk alá, és idén tavasszal alkalmas eszköz is került a kezükbe az ATMii vírus „személyében”. Az egyetlen szerencse, hogy a vírust nehéz eljuttatni az ATM-ig – számolt be róla a biztonsagportal.hu.

A Kaspersky Lab információs biztonsági cég elemzése szerint az ATMii kifejezetten a Windows 7 vagy Windows Vista operációs rendszert futtató bankautomatákra veszélyes (a korábbiak XP-t használtak, amely még sebezhetőbb). Ezért a biztonsági kutatók szerint könnyen elképzelhető, hogy az ATMii készítői célzott támadásokat hajtottak végre, és előre feltérképezett automatákkal próbálkoztak.


A szakportál szerint az ATMii szerencsére önmagában nem képes fertőzésre. Hogy egy bankautomatához hozzáférjen a hacker, fizikailag vagy online kell eljuttatnia a vírust a kiszemelt, konkrét ATM-re. Ez viszont a gépek webkamerás védelme miatt veszélybe sodorhatja a próbálkozó számítógép-kalózt.

Kapcsolódó Cikkek

 • BlackFly: Elérkezett a repülő autók kora

  BlackFly: Elérkezett a repülő autók kora

  Bemutatta legújabb, BlackFly névre keresztelt kísérleti repülő autóját az Opener Kaliforniában. A gyártó elmondta, hogy a “kétéltű” nagyjából 40 kilométer megtételére képes, és akár a 100 kilométeres sebességet is képes elérni.

 • Eljárás indult az online társkereső be2-val szemben

  Eljárás indult az online társkereső be2-val szemben

  A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az online társkereső szolgáltatást nyújtó be2 S.á.r.l. (be2) ellen, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

 • Az adathalászok nem nyaralnak

  Az adathalászok nem nyaralnak

  A nyári szezonban megszaporodnak a felhasználókat, online vásárlókat célzó adathalász támadások. Míg egyes oldalak olcsó repülőjegyekkel kecsegtetnek, a csaló webáruházak gyanúsan alacsony áron kínálják a szezon slágertermékeit: nyári ruhákat, fényképezőgépeket, strandeszközöket árulnak.