EUR: 344,92 Ft
CHF: 320,88 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb IX.kerület

Centrumkórház lesz a kerületben!

A fővárosi egészségügyi ellátórendszer fejlesztésén belül centrumkórházi szerepet szánnak az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézetnek.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta, Budapest „valaha volt legnagyobb egészségügyi fejlesztése indul el” az Egészséges Budapest Programmal. Hozzátette, az előző uniós ciklusban 500 milliárd forint jutott a központi régión kívül egészségügyi fejlesztésekre, azonban a következő években a kormányzat a fővárosra koncentrál.


Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke hozzátette, az Egészséges Budapest Program keretében az intézmény 190 ezer négyzetméteres területen, 188 milliárd forintból újul meg. A beruházásoknak 2025-ig kell befejeződniük, 2019-ig a felkészülés, a logisztikai tervezés időszaka zajlik, utána kezdődhet az építkezés. A politikus jelezte, hogy nemcsak építészetileg újul meg a kórház, hanem szakmailag, orvostechnológiailag is.

Teljesen megújul a IX. kerületben található kórház (Fotó: mti)

Vályi-Nagy István, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet főigazgatója elmondta, az intézmény „telekszomszédja” a kardiológiai intézet, így annak épülete és a kórház főépülete között épül meg a 190 ezer négyzetméteres tömbkórház. A tervek szerint az új intézmény „okoskórház” lesz, tehát nagy része informatikavezérelt, illetve hatékony energiafelhasználásúra tervezik. A főigazgató felelevenítette, hogy a kórház az előző években is jelentős forrásokat tudott fejlesztésre fordítani, azonban a pavilonrendszerű működés sem a gazdálkodást, sem a betegellátást nem szolgálja maximálisan. Hozzátette, az 1600 ágyas kórház 1,146 millió forintból képalkotó diagnosztikai berendezéseket vásárolt, 516 millió forintból pedig egy nagy teljesítményű MR-készüléket vettek. Ezenkívül több százmillió forintból a kórház területén és a telephelyeken épületgépészeti, energetikai felújítások történtek, 404 millió forintból megújult a kórház onkológiai részlege is, valamint 3,5 milliárd forintból jött létre a nemzeti innovációs onkogenomikai és precíziós onkoterápiás program.
Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet évente ötvenezer fekvőbeteget és csaknem ötszázezer járóbeteget lát el. Több szakmában a közép-magyarországi régió legmagasabb szintű ellátását nyújtja, így a fertőző betegségek, az égésplasztika, a gyermek- és felnőtt-őssejttranszplantáció, valamint az onkológia területén.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.