2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Egyéb XIX.kerület

Centrumkórház lesz az egyesített István és László kórház

A fővárosi egészségügyi ellátórendszer fejlesztésének keretében centrumkórházi szerepet szánnak az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) és Rendelőintézetnek. Az előző uniós ciklusban 500 milliárd forint jutott a központi régión kívül egészségügyi fejlesztésekre, azonban a következő években a kormányzat a fővárosra koncentrál.

Az Egészséges Budapest Program keretében az intézmény 190 ezer négyzetméteres területen, 188 milliárd forintból újul meg. A beruházásoknak 2025-ig kell befejeződniük, 2019-ig a felkészülés, a logisztikai tervezés időszaka zajlik, utána kezdődhet az építkezés − tájékoztatott az MTI.


György István jelentős kórházi fejlesztésről számolt be

− Több tervezett felújítás is a dél-pesti, köztük a kispesti lakosok javára válik majd. Jelentős informatikai fejlesztést hajtanak végre, emellett két CT készüléket és egy nagy teljesítményű, speciális laborautomatát is beszereznek. A Szent László-Szent István kórház amúgy egy teljesen új tömb építésével 2025-re Dél-Pest centrumkórházává válik, amelyben a nap 24 órájában, a hét minden napján minden szakmában képesek ellátást nyújtani – mondta el György István, Budapest kormánymegbízottja. Leszögezte: a mostani fejlesztés a magyar egészségügyet XXI. századi színvonalra emeli, mind eszközparkjában, mind az épületekben és a kiszolgálásban. A kormány arra is odafigyelt, hogy az egészségügyi szakápolók, az ellátásban dolgozók és a mentősök is megfelelő bérfejlesztésben részesüljenek.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet évente ötvenezer fekvőbeteget és csaknem ötszázezer járóbeteget lát el. Több szakmában a közép-magyarországi régió legmagasabb szintű ellátását nyújtja, így a fertőző betegségek, az égésplasztika, a gyermek- és felnőtt-őssejttranszplantáció, valamint az onkológia területén.


Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház megújult onkológiai osztályát júniusban adták át
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.