EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Debrecen

Csokonai Színház – szabad kezet kapott a város

Kósa Lajos javaslatára a kormány elfogadta, hogy Debrecen legyen a gazdája a Csokonai Színház felújításának és egy innovációs inkubátorház megépítésének. A döntés alapján a Csokonai Színház teljes felújítása a város felelőssége lesz, azaz nem a magyar állam egyik szervezete lesz a beruházó, hanem a város.

– Debrecen városa fogja üzemeltetni a színházat, tehát döntse el, mit kell csinálni és hogyan. A miniszterelnök ezt a szemléletet elfogadta. A Modern Városok Programja vesz egy kis fordulatot: legyenek a városok a beruházók, hiszen ők ismerik a településüket – közölte Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Ebben az évben ki kell írni a közbeszerzést és ebben az évben, jövőre elkezdődhet a kivitelezés. – Nem lesz olcsó, 6,3 milliárd forintba fog kerülni a felújítás. De ha elkészül, a Csokonai Színház soha nem látott szépségben várja majd a látogatókat – hangsúlyozta a  miniszter. – Ez a döntés reményeink szerint felgyorsíthatja a folyamatot. Elindítottuk a közbeszerzési eljárást, a következő évben elkészülnek a felújítási tervek. Teljes belső felújítás, energetikai felújítás lesz, sor kerül a szennyvízvezetékek cseréjére, megújul a színpadtechnika, a stúdiószínház és a világítás is. Ez hosszú, összetett tervezési folyamatot igényel – hangsúlyozta a polgármester.


A kormány arra is rábólintott, hogy a Debreceni Egyetem területén épülő innovációs inkubátorházat az egyetem és a cívisváros együttműködve hozza létre – ez ötmilliárd forintos átcsoportosítást jelent. Az inkubátorház szerepelt a Modern Városok Programjának debreceni terveiben. Újabb ötmilliárd forint segíti a kutatás-fejlesztés XXI. századi infrastruktúrájának kialakítását. – Sikerült meggyőzni a kormányt arról, hogy ezt támogassa – mondta el az üggyel kapcsolatban Kósa Lajos. Papp László hozzátette: az egyetem az erre vonatkozó fejlesztési elképzeléseit összeállította.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.