2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Sopron

Csonka délibáb Los Angelesben

Bekerült a Csonka délibáb a november 9. és 16. között megrendezendő 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál programjába. Az alkotás főbb szerepeiben Bánsági Ildikó, Schubert Éva, Dörner György, Mezei Zoltán, Marjai Virág és a soproni színház társulatának tagjai láthatók. A rendező Bozsogi János, a producer Pataki András.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idén közreműködik a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál megszervezésében. Ennek köszönhetően a november 9–16. közötti amerikai programsorozaton megjelenési lehetőséget kapnak a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatást nyert alkotások. A hatóság szakértője a fesztiválszervezőkkel közösen választotta ki azokat a munkákat, amelyeket Los Angelesben angol felirattal vetítésre javasoltak. Ezek közé került be a Csonka délibáb. A filmet a Pápa Városi Televízió a Forrás Film Produkcióval közösen készítette el. Az alkotás Lukács József színművész azonos című dokumentumregényének motívumai alapján készült, a forgatókönyvet Ozsda Erika és Németh Ervin írta.


A Csonka délibáb az ötvenes évekbeli hortobágyi kitelepítésekről szól, egy 13 éves gyermek szemén, az őt ért hatásokon keresztül mutatja be ezt a vészkorszakot, az események lelki és érzelmi fájdalmait, a kiszolgáltatottak szenvedéseit a táborok létrehozásától a felszámolásukig. A fiút a soproni Heim Vilmos alakítja. A film rendezője Bozsogi János, operatőre Mike László, vágója Varga András, producere Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója.

Magas színvonalú film készült
Fotó: Varga Benedek / Soproni Petőfi Színház

– Nagy öröm számunkra, hogy egy olyan filmmel jelenhetünk meg ezen a rangos fesztiválon, amelyben a soproni színház szinte minden színésze részt vett, erre épült az együttműködésünk a Pápa Városi Televízióval. Az is fontos, hogy a magyar történelem egyik mai napig fájdalmas szakaszáról, a kommunizmus bűneiről szóló témát dolgozhattunk fel. Erről kevés film készült. Apák, anyák, nagyszülők emlékezetéről beszélhetünk a mindennapi valóságunkban, hogy soha ne feledjük el ezt a fájdalmas időszakot – mondta Pataki András, hozzátéve, hogy a Csonka délibábot összesen hétszer láthattak a nézők a közszolgálati adókon (Duna Televízió, Duna World, M5), meghívást kapott a második Magyar Filmhétre, és vetítették még Bécsben, Budapesten és Pápán is. Az alkotás különdíjat nyert a Helyi Televíziók Országos Egyesülete által alapított Helyi Érték Díj elnevezésű pályázaton.
A Csonka délibáb volt a közelmúltban elhunyt Schubert Éva utolsó filmes munkája. Ő a soproni színházhoz is kötődött, hiszen a 2004/2005-ös évadban a társulat tagja volt.


A Csonka délibáb című filmben soproni színészek is láthatók
Fotó: Varga Benedek / Soproni Petőfi Színház

A leghűségesebb város teátrumának színészei az elmúlt években több filmben, sorozatban szerepeltek, a direktor örül annak, hogy a nézők így is megismerhetik sokoldalúságukat.

Rövidesen elkészül az idén forgatott Téli virágzás című rövidfilmjük, amelyben Eperjes Károly is játszik. Október 21-én pedig láthatják a helyiek a Soproniensis ’56 című dokumentumfilmjüket, amely a forradalom városi eseményeit dolgozza fel.

Schubert Éva utolsó filmes munkája volt
Fotó: Varga Benedek / Soproni Petőfi Színház

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.