2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb XIII.kerület

Csúcstechnika az egészség érdekében

Miután az önkormányzatok közül  a XIII. kerület vásárolt elsőként saját költségből 800 millió forintért CT- és MR-gépeket, átadták a Visegrádi Utcai Szakrendelő CT és MR Diagnosztikai Centrumát. Ilyen korszerű CT- és csúcstechnológiájú MR-berendezés nincs máshol az országban, egész Európában is csak néhány van belőlük.

Az elmúlt években a kerületi betegek CT-vizsgálatainak több mint 90 százalékát legalább 13 egészségügyi intézményben végezték. A fennmaradó 10 százalékon csaknem félszáz egészségügyi intézmény CT-laborja osztozott, gyakran vidéki kórházak is. Ugyanez volt a tapasztalat az MR kapcsán. Az ilyen vizsgálat kényelmetlenséget, utazásokat jelentett a pácienseknek, de szakmailag sem volt ideális, hiszen a kontrollt sokszor más intézményben végezték, mint az eredeti vizsgálatot. A beteg nyilván abba a centrumba ment, ahol éppen rövidebb volt a várakozási idő.


A Visegrádi utcai szakrendelőbe telepített CT-ből máshol még nincs az országban (Fotó: Cser Dávid)

A kerületieknek ingyenes a vizsgálat

Ezt a helyzetet orvosolta az önkormányzat, amikor a „Lendületben a XIII. kerület” programja révén megteremtette a felső kategóriás, nagy teljesítményű CT- és MR-eszközök beszerzésének lehetőségét. A diagnosztikai centrum szeptember első napjaitól fogadja a pácienseket, akár 24 órás műszakban is, mivel a szakrendelőn belül önálló, független egységként működik. Ráadásul a kerületi lakosok számára maximum kéthetes a várakozási idő a CT- és MR-diagnosztikai vizsgálatokra, amelyeket az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen biztosít a kerületieknek.


Csúcstechnika a kerületben

A Visegrádi utcai szakrendelőbe telepített CT-ből (a Revolution HD platform legújabb tagja) máshol még nincs az országban. A berendezéssel bármilyen CT-vizsgálat – a legegyszerűbbektől a legnagyobb kihívást jelentő kardiológiai vizsgálatokig – gyorsan, nagy felbontásban elvégezhető. A japán fejlesztésű MR-szerkezettel (SIGNA Voyager 1.5T) teljes körű szív-, neuro-, ízületi vizsgálatok, a has és a kismedence onkológiai vizsgálatai, többfázisú emlővizsgálatok, kontrasztos és nem kontrasztos érvizsgálatok is elvégezhetők. Ilyen gép nemcsak Magyarországon, de a kelet-közép-európai régióban sincs még, egyedül a Visegrádi úti szakrendelőben található.

Az új szerkezetekkel sok betegség időben felismerhető (Fotó: Cser Dávid)

Megelőzés és gyors diagnózis

Az egészségügyi szolgáltatásnak régóta lényege a megelőzés, a gyors diagnózishoz jutás és az időben megkezdett gyógyító tevékenység erősítése. Éppen ezért az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületiek egészségügyi ellátására, folyamatosan fejlesztik az egészségügy szolgáltatásait, csúcsdiagnosztikákat vásárol, kialakítja az arra épülő magas színvonalú szakrendeléseket. A kerületben évente mintegy ezer egészségügyi szűrést végeznek, a kiszűrt kóresetek aránya 35 százalék. Valamennyi kiszűrt eset kapcsán az egészségügyi szolgálat írásban tájékoztatja a beteg állapotáról a háziorvosát, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban lehessen a további orvosi intézkedéseket megtenni. A kerületi felnőtt lakosság előzetes bejelentkezés alapján, háziorvosi beutaló nélkül veheti igénybe az önkormányzati szakorvosi szűréseket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.