2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Nyíregyháza

Darinka a legígéretesebbek között

Dézsi Darinkát, a Móricz Zsigmond Színház művészét a Színházi Kritikusok Céhének egyik tagja az ország legígéretesebb pályakezdői közé sorolta azon a jelölési listán, amelyen a legtöbb szavazatot elértek vehették át nemrég a Színikritikusok Díját.

Kemény volt a verseny, hiszen 15 kategóriában 18 olyan ítész adta le a voksát, aki a Kárpát-medence előző évadbeli színházi terméséből legalább 90 bemutatót látott. Teátrumunk előadásai közül az Emilia Galotti, illetve A Főfőnök került a jelöltek közé. Az előző produkció esetében Keresztes Attila rendezését, illetve két ítész Bajkó Blanka Alíz jelmezeit is a három legjobb közé sorolta. Egy másik kritikus szerint A Főfőnök Koltai M. Gábor rendező és a társulat szerencsés találkozására példa. A legjobb rendezőként jelölte is Gábort, majd méltatta Horváth László Attila „ragyogó” játékát, s jelentős jövőt jósolt a Lars von Trier komédiájában szereplő Martinkovics Máté egyetemi hallgatónak.


(Fotó: Janics Attila)

Sajnálatos tény persze, hogy a fővárostól való távolság arányában a vidéki színházak handicappel indulnak a „versenyben”, hiszen ide nehezebben jutnak el előadást nézni a kritikusok, ám annál fontosabb a jelölés, hiszen ráirányítja Thália kedvelőinek figyelmét az ország különböző pontjain létező társulatok munkájára. Külön öröm számunkra, hogy színházunk főrendezőjét, Göttinger Pált kérték fel a díjátadó gála rendezésére. Az eredményt két szavazó is úgy értékelte: „Kritikus szemmel nézve szép este volt.”

Göttinger Pál

Örömmel fedezhettük fel, hogy a Móricz Zsigmond Színházban látott vendégelőadások közül több is szerepelt a díjra jelöltek között, sőt az Egy őrült naplója című darabban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő Keresztes Tamás lett. A nyíregyházi nézők is alátámaszthatják: méltó személyhez került a trófea. Több jelölést kapott az Orlai Produkció és a győri Vaskakas Bábszínház együttműködésével létrejött A hullaégető, a VIDOR Fesztiválon látott, emlékezetes Bocs, félrement!, de jelölt volt a sűrűn nevetésre ingerlő Fear the szaknévsor!, illetve Kern András zseniális nagymama-alakítása is a Pesti barokkban (rendező: Göttinger Pál). Mindezért dicséret illeti a meghívott előadások kiválasztóit.


Még csak második hónapja tart az új színházi évad, de már négy olyan bemutatót láthattunk, amelyek nagyon komoly művészi színvonalat képviselnek, és nem egy közülük ott lehet a jövő évi díjátadó aspiránsai között. Úgy legyen!

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.