EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Székesfehérvár

Doktor úr, a maga szíve sose fáj?

Mit kell tenni otthoni akut érkatasztrófa esetén? Mi a feladata az egészségügyi ellátórendszer egyes állomásainak? Hogyan lehet megelőzni a sokszor végzetes történéseket és mi a magyar valóság? Ezekben a témakörökben tanácskoztak a szakorvosok a Fehérvári Atherosclerosis Találkozón.

A Fehérvári Atherosclerosis Találkozót (FAT) idén ötödik alkalommal rendezte meg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház. A kétnapos esemény fő célja, hogy az alapellátásban dolgozók, a kórházi szakorvosok, a specialisták és az országos, vezető szaktekintélyek együttesen tekintsenek át egy-egy mindennapi egészségügyi
problémakört, és azt, hogy mi valósul meg az ellátórendszerben az ajánlásokból. Az egybegyűltek idén arról tanácskoztak, hogy mi a teendő otthon előforduló szívinfarktus, agyvérzés, stroke, a végtagi erek elzáródása, perifériás érkatasztrófa esetén. A találkozón kiemelt szerepet kaptak a dietetikusok ajánlásai, előadásai, hiszen – mint azt Reiber István, a kórház orvos-igazgatója, a találkozó főszervezője elmondta – „ma etetjük a jövő betegeit”. A szakemberek szerint egyre inkább a megelőzés fontosságára kell helyezi a hangsúlyt. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója azt emelte ki, hogy a vaszkuláris betegségek kezelésének minden eleme – a katéteres
technika, a belgyógyászat és a diabetológia – egyformán fontos.


– A székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával együttműködve
intézményesíteni kívánja az úgynevezett transzlációs medicinát, ami egyfajta hidat alkot az alapkutatások és a klinikai alkalmazások között – jelentette be.

Brájer Éva alpolgrmester a rendezvényen kiemelte:Székesfehérváron eredményes a gyermekétkeztetésben a „Tutimenza” program, ami a fő hangsúlyt arra helyezi, hogyan lehet elfogadtatni, megkedveltetni az óvodásokkal egészséges ételeket Fotó: Fehérvári önkormányzat

Az utóbbi két évtizedben hatalmas mennyiségű molekuláris biológiai és sejtbiológiai adatot, tudást halmoztunk fel, ami ennek ellenére nem került át a klinikai gyakorlatba. A klinikusok éppen ezért joggal várják el, hogy minél több molekuláris biológiai, genomikai és posztgenomikai eredmény váljon használhatóvá a mindennapi orvosi gyakorlatban – hangzott el.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.