2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Belföld

Dömötör: nem is lehetne aktuálisabb a nemzeti konzultáció

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint nem is lehetne aktuálisabb a jelenleg futó nemzeti konzultáció.

Dömötör Csaba pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Európai Parlament (EP) csütörtökön megkezdte a konzultációban szereplő tervek végrehajtását.


Egyik szakbizottsága ugyanis arról döntött, hogy létre kell hozni egy állandó betelepítési rendszert, egy kötelező, felső létszámkorlát nélküli programot. Ebben minden tagállamnak részt kellene vennie, és ha nem teszik, büntetésre számíthatnak – közölte.

Az államtitkár arra utalt, hogy az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága csütörtökön megszavazta a közös uniós menekültügyi rendszerről szóló dublini szabályozás reformtervezetét, amely a menekültügyi kérelmek gyorsabb elbírálására és szolidaritási alapon a felelősség tagállamok közötti kiegyensúlyozottabb megosztására irányul.


Ha a betelepítési kvóták életbe lépnének, az több millió bevándorlónak jelentene “biankó meghívót” – emelte ki Dömötör Csaba.

Hangsúlyozta, hogy a kötelező betelepítési kvóták életbe lépésével a brüsszeli vezetők azt üzennék a migránsoknak: nyugodtan induljanak útnak, úgyis letelepedhetnek majd valamelyik európai országban.

Így valósulhat meg Soros György üzletember “terve”, hogy évente egymillió bevándorló érkezzen a kontinensre – hangoztatta.

A reformtervezet értelmében az Európába érkező migránsokat a kérelmük benyújtását követően azonnal áttelepítenék, méghozzá olyan országokba, amelyek a legkevesebbet teljesítették a rájuk eső kvótákból – tette hozzá.

“Nem nehéz kikövetkeztetni”, hogy ez milyen súlyos következményekkel járna a visegrádi négyekre (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) – fogalmazott Dömötör Csaba.

A dokumentum nem meghatározott létszámra vonatkozik, hanem felső küszöb nélküli betelepítést írna elő, nem eseti, hanem állandó jelleggel, és nem önkéntes, hanem kötelező alapon – sorolta, hangsúlyozva: a megvalósulás beláthatatlan biztonsági és gazdasági terhet róna Magyarországra, ezért a kormány a leghatározottabban elutasítja a tervezetet.

Az államtitkár minősítő körülménynek nevezte, hogy a magyar baloldal, amelyet a “Gyurcsány-párt” politikusa, Niedermüller Péter képviselt a szavazáson, támogatta a javaslatot.

Megjegyezte: ez nemcsak a szavazás ténye miatt botrányos, hanem azért is, mert a magyarországi baloldali erők rendszeresen letagadják a konzultációban szereplő kérdések valóságtartalmát. Holott az egyik téma éppen a kötelező kvóták teljesítését elutasító tagállamok megbüntetése, és a csütörtökön megszavazott reformtervezetben világosan szerepel: csökkenteni kellene az ellenszegülő országok uniós forrásait – közölte a politikus.

További “súlyos elemként” említette, hogy megkönnyítenék a családegyesítéseket, valamint hogy bevonnák a betelepítési eljárásokba a “sokszor átláthatatlan hátterű” nem kormányzati szervezeteket (NGO-k), amelyeknek jogköröket adnának.

A kormány álláspontja épp annyira egyértelmű, mint amennyire változatlan: betelepítésekről szó sem lehet. Nem lehet erőszakkal kényszeríteni Magyarországot arra, hogy ebben részt vegyen, nem lehet “lenyomni az emberek torkán” az elképzeléseket – jelentette ki.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott, hogy mivel az utóbbi hónapok nyilatkozatait látva az ellenzékre nem számíthatnak ebben a politikai küzdelemben, ezért újra az állampolgárok támogató kiállására van szükség. Ezért arra kérnek minden magyar embert, vegyen részt a konzultációban, mondja el véleményét.

“Mert ha sokan kiállunk az igazunkért, akkor annak komoly súlya lesz az előttünk álló vitákban”, amelyek elhúzódóak lesznek – jelentette ki.

Egy újságíró megjegyezte, hogy Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltje adatpert is indítana, mert nem kapott választ a közérdekű adatigénylésére a “Soros-tervről”. Az ellenzéki politikus álláspontja szerint mivel nem adták ki neki a “tervet”, az nem is létezik.

Az államtitkár ezt úgy kommentálta, hogy maga Soros György nevezte “tervnek” az elképzeléseit, ezért furcsa lenne kétségbe vonni annak létét.

Ha Szél Bernadettnek további kérdései is vannak, azokra a kormány a törvényes határidőn belül megadja a válaszokat – jelentette ki.

A konzultáció költségeiről szóló kérdésre úgy felelt: ezek attól függnek, hogy hányan vesznek majd részt benne, amit nehéz előre megmondani.

Arra a felvetésre, hogy az interneten egy ember többször is ki tudja tölteni a kérdőívet, azt emelte ki, bíznak az állampolgárok jóhiszeműségében. Az utóbbi két konzultáció során ráadásul nem haladta meg az 5-6 százalékot az internetes kitöltések aránya.

Egy másik témában feltett kérdésre válaszolva Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy az erőszak bármely formája elfogadhatatlan, különösen a nők elleni.

A szexuális erőszakot elkövetőkre a törvény legnagyobb szigorával kell lesújtani, ha megalapozott a gyanú – nyomatékosította, megjegyezve: éppen a jelenlegi kormány szigorította úgy a büntető törvénykönyvet, hogy nagyobb büntetést kapjanak a nőkkel vagy gyermekekkel szemben erőszakot alkalmazók.

Egy újságíró felidézte, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára azzal összefüggésben mondott le, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kötött szerződése értelmében nagyjából egy hónap alatt írt meg egy kilencszáz oldalas könyvet, amelyért tízmillió forintot kapott.

Hadházy Ákos azt írta, kiderült, hogy Boros Anita “saját magát plagizálta”.

Dömötör Csaba közölte: úgy tudja, a lemondás gyermekvállalással függ össze. Hozzátette: nem tudja, hányan dolgoztak a tanulmányon, a törvényeket azonban be kell tartani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: A klímavédelem céljai változatlanok

  Fidesz: A klímavédelem céljai változatlanok

  A kormánypártok az Országgyűlésben elfogadott határozat alapján megerősítették, hogy a klímavédelmi célok változatlanok a gazdaság és a munkahelyek védelme mellett – tartalmazza a Fidesz-frakció helyettes vezetőjének szerdai, az MTI-hez eljuttatott sajtónyilatkozata.

 • 5 érv a kerékpáros közlekedés mellett

  5 érv a kerékpáros közlekedés mellett

  A járványhelyzet alatt több helyen hoztak olyan intézkedéseket, amelyekkel a biciklis közlekedést könnyítik meg és ösztönzik. Ezek egy része még most is érvényben van, ezért kézenfekvő a biciklit választani a környezetszennyező autó helyett vagy a zsúfoltabb tömegközlekedés helyett.

 • Lecsapott a vihar a Dunántúlra! Videó!

  Lecsapott a vihar a Dunántúlra! Videó!

  Jégesővel érkezett a vihar Magyarország  déli részére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján hívják fel a figyelmet arra, hogy riasztást adtak ki a vihar miatt.

 • A nagycsaládosok a Liget projekt befejezését kérik a fővárostól

  A nagycsaládosok a Liget projekt befejezését kérik a fővárostól

  A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) arra kéri a főváros vezetését, hogy ne akadályozza a Liget Budapest Projekt befejezéséhez szükséges múzeumok és a színház megépítését – tartalmazza az egyesület elnökségének közleménye, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.