2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Külföld

Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.

A déli és az északi határok védelmét is megerősítené Donald Trump a nemrégiben a Fehér Ház honlapján közzétett tervezet szerint – írja a Figyelő. A hetilap arról is ír, hogy a Trump-adminisztráció megszigorítaná a hazánkban is reklámozott zöldkártya-lottó rendszerét. A program lényege, hogy azokban az országokban, ahonnan kevés bevándorló érkezik az Egyesült Államokba, bevándorlási- és munkavállalási jogot sorsolnak ki.


Azonban úgy tűnik, az új amerikai vezetés megelégelte az évi egymillió bevándorlót és ezért a legújabb javaslat szerint megfeleznék azoknak a számát, akik zöldkártyát kaphatnak. Az új rendszer korlátozná azt is, hogy aki megkapja a zöldkártyát, kit vihet magával: az úgynevezett „láncbevándorlóknak” már jelentősen csökkentené a jogait. Ez azt jelentené, hogy aki letelepedési jogot kap az Egyesült Államokban, az házastársát és kiskorú gyermekeit magával vihetné, azonban szülők, nagyszülők, unokatestvérek, másod-unokatestvérek már nem tarthatnának a kivándorlóval az USA-ba.

Az új rendszer pluszpontokat is adna, ezeket azok kaphatnák meg, akiknek olyan szakmájuk van, amelyből hiány van az Egyesült Államokban, vagy magas végzettséggel rendelkeznek.


A Figyelő összeállításában arra is emlékeztet, hogy jelenleg az USA-ban 11 millió, döntően latin-amerikai illegális migráns él és további több mint 19 millió ember jelentkezik évente letelepedésre az Egyesült Államokba a világ szinte minden pontjáról.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek