2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Extra

Down-szakember Szinetár Dóra kisfiáról: Teljes életet élhet a kis Benjamin

Óriási bátorság és szeretet – Szinetár Dóra elárulta, hogy Down-szindrómás a szeptember közepén született kisfia, Benjamin. A színésznő és párja, Makranczi Zalán ugyanakkor egy kicsit sem elkeseredett, nem kérnek senki sajnálkozásából.

Fotó: /Pejko Gergő

Fotó: /Pejko Gergő

„Megtudtuk, hogy Benjamin babánk fizikailag teljesen egészséges, és bár úgy tűnik, csak enyhe fokozatban, de Down-szindrómás” – kezdte Szinetár Dóra a közösségi oldalán. A 40 éves színésznő és Makranczi Zalán színész kisfia szeptember közepén született meg. Szinetár elárulta, hogy szándékosan nem csináltattak korábban szűrővizsgálatot.


„A várandósság alatt nem csináltattunk semmilyen erre vonatkozó szűrővizsgálatot az ultrahangokon kívül, mert a baba »kiszűrése« – életének elvétele – egy esetleges Down-szindróma esetén sem volt számunkra opció. Mindig is úgy gondoltuk, ha a Jóisten úgy dönt, hogy egy downos emberkétől kell tanulnunk szeretetet és elfogadást, akkor így kell lennie. Ezt most is így gondoljuk. Csodálatos családunk van, ahogy a szüleinktől mindig is szeretetet és elfogadást tanultunk, ezt tanítjuk a gyermekeinknek is, akik végtelen szeretettel reagáltak a hírre, és ha lehet, még nagyobb imádattal néznek a kisöccsükre. Arra jutottunk, hogy egy újabb közös feladatot kaptunk, és ebből is a legjobbat fogjuk kihozni, elsősorban a gyermekeink boldogságát szem előtt tartva. Ahogy azt tettük eddig is. És mindeközben borzalmasan büszkék vagyunk a mi legkisebb, gyönyörű kicsi babánkra is, és tudjuk, hogy jobb helyre nem is kerülhetett volna. Így teljes a családunk, ezzel az édes, igazi kis szeretetgombóccal. Ha bárki gondol ránk Vele kapcsolatban, kérjük, hogy így tegye, sopánkodásnak és sajnálkozásnak semmi helye nincs, Benjamin az életünk egyik legszebb ajándéka, és mi igyekszünk méltónak lenni a feladatra, hogy felnevelhessük” – írta Szinetár Dóra, akinek van egy 20 éves fia, Marci, és Bereczi Zoltánnal közös kislányuk, Zorka már 9 éves. Makranczi Zalán pedig Benin kívül egy 7 éves kisfiú, Sámuel apukája.  Steinbach Éva, a Down Alapítvány munkatársa, „downdada” szerint természetes, hogy amikor egy Down-szindrómás kisbaba születik, általában az egész család kétségbeesik. Éva azonban mindenben segít, és nincs olyan kérdés, amit ne lehetne neki és a többi „downdadának” feltenni.

– Ha nincsenek szervi problémák, akkor ma már nagyon jó esélyeik vannak azoknak, akik Down-szindrómával születtek. Az elfogadó, szerető családi környezet és a korai fejlesztés pedig nagyon sokat segít. Régebben előfordult, hogy esetleg egy szívbeteg downost nem műtöttek meg, de ma már ez egyáltalán nincs így, akár 60-70 évig is élhetnek. Azt gondolom, az az egyik leggyakoribb tévhit, hogy széthullik a család egy Down-szindrómás baba születésével. Gyakori kérdés, hogy „Most mi lesz?”, de ezek a félelmek nagyon sokszor alaptalanok, mert értelmi sérült ember is élhet teljes életet, főleg ha nagyon szeretik.


Vannak azonban más hírességek is, ahol Down-szindrómás baba érkezett a családba. Sally Phillips színésznőt leginkább a Bridget Jones-filmekből ismerhetjük, ő alakítja Bridget egyik barátnőjét. A 47 éves színésznőnek 12 éves a Down-szindrómával született kisfia, Olly.

John C. McGinley színész a Dokik című sorozat főszereplője volt. 1997-ben született meg Down-szindrómás fia, Max, akiről mindig óriási szeretettel beszél.

Az ország Esmeraldája, azaz Leticia Calderón 2009-ben könyvet írt downos kisfiáról „Luciano, egy angyal az életemben” címmel, a 12 éves fiú sajnos autoimmun betegséggel is küzd.

Balla Eszter színésznő és férje, Garas Dániel – a 2011-ben elhunyt Garas Dezső fia – három kisgyermeket nevelnek: Emma nyolcéves, Adél öt-, a legkisebb, Palkó pedig mindössze kétéves. A színésznő sosem tagadta, hogy mennyire embert próbáló időszak volt, amikor Emmáról a születése után egy héttel kiderült, hogy Down-szindrómás, de életük ajándékának tartják őt. Garas Dezső élete egyik utolsó interjújában is szeretett unokájáról, Emmáról mesélt:
„Ugyanolyan vagyok, mint a többi nagypapa. Vagyis ott rontom el, ahol tudom. Kétéves volt Emma, ha valami nem ízlett neki, akkor kiköpte. Próbáltam megtanítani neki, hogy ez így nem jó, Emma, ez félmunka. Hegyesen kell köpni” – mondta nevetve, majd elmesélte azt a „legendát” is, hogy miért érkeztek downos emberek a világra.
„Az Úr megteremtette a Földet, a hetedik napon megpihent, de egyszer csak rájött, hogy hiányzik a Földről a szeretet. Intett az angyalainak, és a nyolcadik napon lementek a földre, na, ők voltak a Down-szindrómások.”

Mi a Down-szindróma?

Súlyos fejlődési rendellenesség. A testi jellemzők mellett gyakran kialakulnak szívfejlődési és hallásproblémák, felnőttkorban Alzheimer-kór. Nem gyógyítható, hiszen betegségnek sem mondható igazán, sokkal inkább egy állapotnak. A Down-szindrómás emberek családjuknak rengeteg szeretetet adnak, a számítás, a gonoszság számukra ismeretlen fogalom.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek