2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Sopron

Dr. Kárpáti György, a sokoldalú orvos

Dr. Kárpáti György negyvenegy éve praktizál, de a háziorvos sok mindennel foglalkozik még a betegek gyógyítása mellett. A doktor életében fontos szerepet játszik a fotózás és a filmkészítés, közben pedig a Rotary Klub Sopron elnöki feladatait látja el.

A háziorvos családjában kiemelt szerepet játszott a természettudomány
Fotó: Dr. Kárpáti

– Miért lett háziorvos?
– A természettudományoknak mindig is kiemelt szerepe volt a családunkban. Édesapám idén lenne százéves, biológia-földrajz-kémia tanár, míg testvére, dr. Kárpáti Zoltán botanikus volt. Sok-sok izgalmas helyet láttam gyerekként és a természet szeretete már fiatalon jelentkezett nálam. Aztán érettségi előtt az országos biológiai tanulmányi versenyen harmadik lettem, így felvételt nyerhettem az orvosi egyetemre. Valójában azt, hogy milyen szép hivatás is az orvosi, csak később, a betegekkel való személyes kapcsolat kialakítása után tapasztalhattam meg.
– Köztudottan filmeket is készít, ezekből nemrég egy kis ízelítőt is láthatott a közönség. Milyen felvételei vannak?
– Már a hetvenes évek vége táján működött a Liszt Ferenc Művelődési Központban a Soproni Amatőr Filmstúdió, aminek én voltam a vezetője. Akkor célul tűztük ki, hogy filmet készítsünk azokról a Sopronban dolgozó mesteremberekről, akiknél számítani lehetett arra, hogy nem lesz folytatása a szakmájuknak. Példaként említeném Kapelláró József órásmestert, aki nem a digitális, hanem a mechanikus, a kakukkos órák világában élt. Aztán ott van Riedl Rezső hangszerkészítő, ez a szakma sem létezik már a városban, bár a hangszerjavítás még igen. Említhetném Steinbach Vilmos kályhás és agyagiparost. Igyekeztünk minden olyan eseményt megörökíteni, ami egyszeri és megismételhetetlen. Például a celli vasútvonal felszámolásakor az utolsó vonaton ott ültem a kamerámmal, de van filmem a Sopron Plaza építéséről is, az alapkőletételtől az átadásig valamennyi munkafázist megörökítettem. A soproni kórházról is készítettem felvételeket, amikor még tizenkét ágyas kórtermekben voltak a betegek. Ezenkívül Sopron város díszpolgárairól kivétel nélkül mindenkiről van egy-egy filmfelvétel.


– Melyik áll közelebb önhöz: a fotózás vagy a filmezés?
– Ez egy érdekes dolog. Először a fotózás csínját-bínját tanultam ki, aztán hamar sikerült beleszeretnem a filmkészítésbe. Két teljesen más világ. A filmezésben az az izgalmas, hogy ott az idővel is gazdálkodni kell. A fotózásban pedig az a kihívás foglalkoztat mostanában, hogyan lehet az idő múlását, az idősíkokat, a dolgok történetének folyását rögzíteni fotókkal. Sokkal nehezebb, de nagyon izgalmas.
– Milyen feladatai vannak a Rotary Klub Sopron elnökeként?
–  Sopronban két Rotary klub működik, de igyekszünk egymással nem versenyezni, hanem közös programokat szervezni. Ennek nagyon szép példája az Adventban megvalósuló forraltbor-árusítás, ami egy nemes célt szolgál, rászoruló emberek segítését. Az október 23-ai hagyományos Rotary-séta pedig egy évtizedek óta tartó hagyományos rendezvény. Elég nehéz huszonöt év távlatában új sétaútvonalat kitalálni, hiszen számos olyan sétát szerveztünk már, amelynek során soha nem látott helyeket tártunk fel az érdeklődők előtt. Ezúttal egy speciális útvonalat találtunk ki, ami a föld alá vezet. Nevezetesen Sopron történelmi pincéiből szeretnénk néhányat megmutatni. Van néhány, korábban soproni borgazdaságok által használt óriási pincerendszer például a Széchenyi tér alatt.
– Ennyi mindent hogy tud belesűríteni az életébe?
– Van egyfajta logisztikája az egésznek. Nagyon korán kelek és későn fekszem és próbálom az időmet jól beosztani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.