EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb V.kerület

Édes emlékeink

Százötven évvel ezelőtt jött létre a kiegyezés, az azt követő időszakra ma már boldog békeidőként emlékezünk vissza. A hazai cukrászok különleges süteménykollekcióval tisztelegnek a másfél évszázada beköszöntő politikai-gazdasági változás előtt.

A Lánchíd előtt, a mai Roosevelt téren hozták létre 1867 nyarán azt a koronázási dombot (királydombot), amelynek földjét Magyarország szimbolikus értékű helyeiről hordták össze. Volt itt egy kicsi például Esztergom vármegyéből, Szent István születési helyéről, Győr vármegyéből, Rákóczi Ferenc ménfőcsanaki fáinak tövéből, Liptó vármegyéből, a szvihorai fennsíkról, ahol Rákóczi harcolt, és Biharból, a Bocskai család kismarjai várdombjából. Június 8-án, magyar királlyá koronázásának alkalmából erre a dombra lovagolt fel Ferenc József császár, hogy Szent István kardjával úgynevezett napvágást tegyen a négy égtáj felé annak jelképeként, hogy minden veszedelemtől megvédelmezi az országot.


Három osztrák, három magyar: Anna-szelet, Eszterházy-szelet, Rigó Jancsi, Clara Ward, Blaha Lujza-szelet, arisztokrata kuglóf, indiáner  (Fotók: MTI)


Szó Gellért, Erdélyi Balázs, Ipacs Balázs, Csuta Zsolt, Varga Ádám és Mészáros Gábor cukrászok, a sütemények alkotói

Ma már tudjuk, hogy ez nem sikerült, sőt. Az Osztrák–Magyar Monarchia 1914-ig tartó időszaka mégis olyan gazdasági és társadalmi fejlődést hozott Magyarország számára, ami máig hat. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete most hatdarabos süteménykollekciót alkotott Édes kiegyezés néven három magyar és három osztrák süteményből. Az ötlet jogos, hiszen egyrészt írások szólnak arról, mennyire édesszájú volt a kiegyezést magyar részről levezénylő Deák Ferenc is, másrészt az a cukrászkultúra, amelynek ma is örvendhetünk, ugyancsak a Monarchia alatt teljesedett ki. A süteménykollekciót november 8-tól jövő márciusig díszdobozban lehet megvásárolni az ország húsz cukrászdájában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.