2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Extra Sopron

Egy filozófus élete

Közel tizenöt éve él Sopronban dr. Kiss Tamás filozófus, aki a Pécsi Tudományegyetemen oktat, rendezvénysorozata pedig egyre népszerűbb Sopronban. A sokoldalú személyiség több könyvet adott ki, jelenleg egy új folyóirat megjelenésén dolgozik.

– Miért lett filozófus?
– Biológusként, sőt ökológusként indult az életem, először a Savaria Múzeumban, majd Vácrátóton, az Ökológiai és Botanikai Kutató Intézetben lettem főmunkatárs. Édesapám öröksége okán jelentős filozófiai könyvtáram van, ami meghatározó volt számomra. Több helyen oktathattam és a könyveimet is kiadták. Nemrég megalapítottam az Új Elmélyedés című folyóiratot, amely az emberi biofunkcionalitás lényegével foglalkozik, biológiai, ökológiai és filozófiai szemszögből. Már készül az első szám, prominens közreműködőkkel. Meggyőződésem, hogy filozófiai gondolkodás nélkül nem lehet semmiféle szaktudományt alaposan, célszerűen, sikeresen művelni.
– Honnan jött, hogy Sopronba költözzön?


A filozófus új kiadvánnyal jelentkezik Sopronban
Fotó: KT

– Lassan tizenöt éve vagyok itt. Mindig vonzott a város, sokat nyaraltunk errefelé. Szombathelyről származom, de a szüleim és sok kedves ismerősöm halála, barátaim elvándorlása egyre idegenebbé tette számomra a várost. Ráadásul a kisebbik fiam vadgazdamérnöknek tanul, így meg is volt az ürügy, hogy végre Sopron legyen a hazám. Nehéz Sopron szeretetéről beszélni, de ha gondtalanul sétálok az városutcáin, folyton dúdolok egy dalt, amely saját szerzemény és az a címe, hogy Az én városom.
– Sikerült barátokra lelni?
– Sok kedves ember vesz körül. Például Kuzsner Péter zongoraművész, dr. Kovács Laci érsebész is igaz barát. Kun Olgát is meg kell említenem, aki hihetetlen lelkesedéssel és szeretettel tölt el. Örömmel gondolok a Soproni Képzőművészeti Társaságra, ahol rögtön befogadtak, és Pataki András színházigazgatóra, aki lehetőséget adott számomra a bemutatkozásra a Színház Klubban – és sorolhatnám.
– Egyre népszerűbb az Üvöltés Kuckó Klub. Miért hozta létre?
– Az Üvöltés Társulatot 2016 tavaszán alapítottam. Azért lett üvöltés a neve, mert úgy éreztem, hogy üvölteni kell a mai lelki-politikai viszonyok okán. Az „újkapitalizmus” végső válságban van, morálisan biztosan. Így Ginsberg nyomán – aki ugyancsak írt egy üvöltést – egyértelműnek látszott az analógia. Voltak sikeres előadások Sopronban. Az Üvöltés Kuckó Klub legfőbb célja éppen ennek a filozófiának a bemutatása, színvonalas előadások, dalestek, filmvetítések által. A lényeg: az emberi mivolt és az emberi létezés értelmének megmutatása történeti, művészeti, szakmai vagy filozófiai előadásokon keresztül. Célunk, hogy minden korosztály jelen legyen az előadásokon, és olyan társasági légkör alakuljon ki, ahol hozzá lehet szólni, beszélgetni, részt venni a műsorban.
– Milyennek látja a világot?
– A helyzet tragikus: az ember kultúrigénye rohamosan zuhan, az értéktelen nyilváníttatott értékké, értelem helyett rabszolgaautomatává tették.
– Mivel telnek napjai?
– Írok, olvasok, görögöt tanulok, továbbá biológiát és filozófiát oktatok a PTE-n. Az úgynevezett Interaktív egotérképmódszeremmel pedig próbálok segíteni az embereknek. Nemrég jöttem haza Krétáról, Rethymnonban voltam. Ott van a második hazám. Az egy másik világ, ahol őszinte és boldog lehet az ember. És ott van van Kazantzakisz, ahol nyitva vannak a templomok, és onnan még jobban látható a nyugati életuntság, az egymással szembeni elhidegülés, az egománia, a harácsolás, a hatalomvágy. Ott kijózanodik az ember és rájön, hogy mivel érdemes foglalkoznia.

Kapcsolódó Cikkek