2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Szeged

Egy teázáson múlt München bajnokának élete

Mindössze néhány percen múlt, hogy túszul ejtsék Münchenben, azonban óriási szerencsével ezt elkerülte: végül megnyerte az olimpiát. Az ökölvívást nem szabad a bunyóval azonosítani, és sokkal többet jelent pszichikailag, mint azt gondolnánk – Gedó György járt Szegeden.

Az 1972-ben, Münchenben szerzett olimpiai aranyéremig mondhatni Szegedről jutott el Gedó György: bár a fővárosban született és Békéscsabán kezdett el sportolni, az első győzelmét Szegeden aratta a kiváló mester, Adler Zsigmond kezei alatt. Zsiga bácsi a Tisza-parti városba érve sajátos módon motiválta tehetséges tanítványát: egy szögesdrótos kerítésre mutatott, és hozzátette, amennyiben nem nyer, a kerítés mögé kerül. Ez végül elmaradt, mert Gedó György nyert, de mint később kiderült, a Csillag börtönről volt szó. Ezt a győzelmét 585 későbbi győztes meccs követte, ami az ötkarikás játékokon megszerzett arany mellett két Európa-bajnoki és nyolc magyar bajnoki címet jelentett. – Nem az elért eredményeimre vagyok büszke, hanem mindazokra az emberekre, akik nélkül ez nem sikerült volna – fogalmazott lapunknak München bajnoka, aki a Boxvilág Ökölvívóképző SE szervezésében megvalósult gálára érkezett Szegedre.


Gedó György Szegedről jutott el az olimpiai aranyéremig

Kiemelte, az ökölvívás kapcsán sosem említik meg azt, hogy milyen személyi tulajdonságokat fejleszt, ezáltal milyen ember válhat abból, aki az ökölvívást választja sportágának. – Mindig hangoztattam, hogy ne legyen bukósisak, azaz fejvédő, mert ettől csőlátóvá válnak a gyerekek, ebben nem látható egy jobbcsapott vagy horog. Sajnos ebben a sportágban nem fizetnek jól, ezt szeretni kell, máshogy nem lehet csinálni. Akkor lesznek igazán tehetséges ökölvívóink, ha sok apró versenyt tudunk rendezni. Ha a társulat megvan, akkor újra lehetne szervezni csapatbajnokságot, ezek az én időmben minden hétvégén zajlottak – összegzett Gedó György. Megjegyezte, az is fontos lenne, hogy a pedagógusok is megfelelően álljanak a sportághoz, és ne bokszként vagy bunyóként aposztrofálják, mert az az utcán zajlik – az ökölvívás viszont szorítóban, megfelelő szabályok keretében.

Játék

Az ökölvívás nem más, mint az idegek és az izmok nagy játéka. A szorítóban egyszerre vizsgázik a bíró, az edző és a gyermek, ezt kell összegyúrni úgy, hogy országosan büszke tehetség szülessen ebből. Ebben segíthetnek az olyan szakemberek, mint Szuknai Zsuzsanna Szegedről, akit kiváló edzőnek és pedagógusnak is tartok – mondta a korábbi klasszis, Gedó György.

Olimpiai élményeiről kifejtette, bár 1968-ban is kvalifikálta magát a tornára, de sérülése miatt akkor fel kellett adnia a küzdelmeket. Négy évvel később viszont már nem volt, aki megállítsa: ugyan Münchenben a palesztin terrorszervezet túszul ejtett kilenc izraeli olimpikont, kettőt pedig meggyilkolt, de Gedó György egy teázásnak köszönhetően megmenekült a túszul ejtéstől: ugyanis a tea miatt késve érkezett volna az izraeli vezetőkhöz, akik meghívták az akkor már kétszeres Eb-győztes sportolót, ennek a pár percnek köszönhetően viszont nem ért oda időben, így nem is került fogságba.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.