EUR: 344,48 Ft
CHF: 318,95 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Belföld

Egyre nagyobb összeg jut az otthonteremtésre

Magyarország a negyedik helyen állt a GDP arányában lakhatásra költött támogatások mértékét tekintve a 2015-ös adatok szerint – ismertette az Eurostat friss jelentését a Magyar Idők keddi számában.

Az EU statisztikai hivatala szerint két éve az állam a hazai össztermék 1,1 százalékát fordította e célra, majdnem kétszeresét az uniós átlagnak.


A következő évek statisztikái várhatóan tovább javulnak, hiszen a kormány célja, hogy a lehető legtöbb módon támogassa a családokat az otthonteremtésben – mondta a lapnak Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években nemcsak a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és kedvezményes hitel formájában kaptak támogatást a családok, hanem a lakásáfa öt százalékra csökkentésével és a forgalmi adó visszatérítésének lehetőségével is. Hangsúlyozta, hogy a program folytatódik: a 2018-as költségvetésben az ideinél 25 milliárddal többet, 235 milliárd forintot fordítanak otthonteremtésre.

A támogatások a lakásépítési adatokban is megmutatkoznak: a második negyedévben 24 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos lakóépületekre kiadott engedélyek száma az egy évvel ezelőttihez képest. A fellendülés kétszerese az unió átlagának, Magyarország mellett a teljes közép-európai régióban fokozódott a lakásépítési kedv – írta a lap.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: A klímavédelem céljai változatlanok

  Fidesz: A klímavédelem céljai változatlanok

  A kormánypártok az Országgyűlésben elfogadott határozat alapján megerősítették, hogy a klímavédelmi célok változatlanok a gazdaság és a munkahelyek védelme mellett – tartalmazza a Fidesz-frakció helyettes vezetőjének szerdai, az MTI-hez eljuttatott sajtónyilatkozata.

 • 5 érv a kerékpáros közlekedés mellett

  5 érv a kerékpáros közlekedés mellett

  A járványhelyzet alatt több helyen hoztak olyan intézkedéseket, amelyekkel a biciklis közlekedést könnyítik meg és ösztönzik. Ezek egy része még most is érvényben van, ezért kézenfekvő a biciklit választani a környezetszennyező autó helyett vagy a zsúfoltabb tömegközlekedés helyett.

 • Lecsapott a vihar a Dunántúlra! Videó!

  Lecsapott a vihar a Dunántúlra! Videó!

  Jégesővel érkezett a vihar Magyarország  déli részére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján hívják fel a figyelmet arra, hogy riasztást adtak ki a vihar miatt.

 • A nagycsaládosok a Liget projekt befejezését kérik a fővárostól

  A nagycsaládosok a Liget projekt befejezését kérik a fővárostól

  A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) arra kéri a főváros vezetését, hogy ne akadályozza a Liget Budapest Projekt befejezéséhez szükséges múzeumok és a színház megépítését – tartalmazza az egyesület elnökségének közleménye, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.