EUR: 345,35 Ft
CHF: 321,30 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Győr

Egyszerűen muszáj lesz itt vásárolni!

Lakossági fórumon mutatta be nemrég a Zöld város projektet Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója és Sándor János építész. A hárommilliárd forintba kerülő program keretében teljesen felújítják a Vásárcsarnokot, a Malom ligetet, az Adyparkot, valamint a Vásárcsarnok és a Tesco közötti teret.

Lenyűgöző látványtervek mutatták be a Zöld város projektet, amelynek kétségkívül leglátványosabb eleme az új Vásárcsarnok. A több mint negyven éve épített városi éléskamra a felújítás után XXI. századi körülmények között várja majd a vásárlókat. Lesz benne lift és mozgólépcső. Az alsó szinten az őstermelők kapnak helyet, az emeleten pedig üzleteket alakítanak ki. Az épület szerkezetén kívül szinte mindent kicserélnek, a gépészetet és a nyílászárókat is. Alul üveg lesz minden, jó időben nyitható, biztosítva a szellőzést.


Sándor János építész mutatta be a csarnok látványterveit
Fotó: O. Jakócs Péter

Az eddigi parkolási gondokon jelentősen javít az a parkolólemez, amely közvetlenül kapcsolódik a Vásárcsarnokhoz. Az eddigi 110 hely 298-ra növekszik. A parkolólemezen az első óra ingyenes lesz, utána fizetni kell, legalábbis a jelenlegi elképzelések szerint. Ettől azt várják, hogy felgyorsul a forgási sebesség, s a piacra érkezők gond nélkül parkolhatnak. A parkolólemez közvetlenül kapcsolódik a piachoz, az autósok kiszállva járműveikből az emeleten keresztül érhetik el a Vásárcsarnokot. Gondoltak a kerékpárral érkezőkre is, őket hatvan kerékpártároló várja majd.

Az épület előtti tér visszakapja eredeti funkcióját, itt nem lesznek árusok. Nekik kialakítanak egy úgynevezett kereskedők utcáját, ahol portékáikat kínálhatják. A piac a hét minden napján nyitva lesz a felújítás után.


Sokan voltak kíváncsiak, mi is lesz a győri Vásárcsarnokkal
Fotó: O. Jakócs Péter

A hárommilliárdos projektból kétmilliárd vissza nem térítendő uniós támogatás, építési engedély van, a kiviteli tervek készek – jelentette ki a fórumon Sági Géza. Elmondta azt is, hogy mivel európai szintű közbeszerzésre van szükség, ennek lebonyolítása legalább fél év. Ha ez sikeresen lezárul, indulhatnak a munkálatok, amelyek várhatóan két-két és fél évig tartanak.

A munkálataik ideje alatt ideiglenes piacot alakítanak ki a mostani játszótér helyén. Egy ezer négyzetméteres sátorban lehet majd vásárolni. Az árusok konténerben helyezhetik el termékeiket.

Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója jelentette be a jó híreket a lakossági fórumon
Fotó: O. Jakócs Péter

Amennyiben sikeresen lezajlik a közbeszerzési eljárás, elsőként a parkolólemezt építik meg. Ezzel egyidejűleg megkezdődik a Vásárcsarnok felújítása, majd a három tér felújítása. Ennek keretében teljesen megszépül a Malom liget, az Adypark új játszóteret, kutyafuttatót, pihenőpadokat kap és lesz ingyenes wi-fi is. Ugyancsak teljes felújításon esik át a Vásárcsarnok és a Tesco közötti tér, pihenőpadokat helyeznek ki, s mint jeleztük, itt már árusok nem lehetnek a felújítás után.

A felújítás idejére a lakosság megértését és türelmét kérjük, kellő toleranciával kezelhető a helyzet, a végén pedig kap a város egy modern Vásárcsarnokot, felújított parkokat és a parkolási helyzet is jelentősen javul – fogalmazott a fórumon Sági Géza.

Jelenleg még így fest a Vásárcsarnok, ám hamarosan megújul
Fotó: O. Jakócs Péter

Az eseményen részt vett Borsi Róbert, Adyváros önkormányzati képviselője is, aki ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy az átmeneti időszak nem lesz egyszerű, egy otthoni felújítás is nagy felfordulással jár, a végén azonban a kellemetlenségekért cserébe szép környezetben élhetnek a környéken lakók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.