EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Belföld

Életre szóló esélyt kell biztosítani minden gyereknek

Életre szóló esélyt kell biztosítani minden gyerek számára, a hátrányos helyzetű fiataloknak pedig minél korábban meg kell adni a fejlődésükhöz szükséges segítséget – mondta az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Czibere Károly a szegénység elleni küzdelem világnapján arról beszélt, a társadalmi szolidaritás alapvető feltétele, hogy a hátrányos helyzetbe, rossz családi körülmények közé születő gyerekek számára ez ne jelentsen később negatív meghatározottságot.


Az államtitkár a Gyermekek biztonsága és jövője című konferencián az egész társadalom közös ügyének mondta a szegénység elleni küzdelmet, és arról beszélt: hosszú távon alapvetően nem a szegényügyi politika, hanem az átfogóbb társadalompolitika, a családpolitika, a nemzetstratégia vezethet el a veszélyeztetettség megszüntetéséhez.

A gyerekek joga, hogy mindent megkapjanak ahhoz, ami a testi, lelki, erkölcsi, szellemi fejlődésükhöz szükséges – szögezte le, hozzátéve, hogy ez az egész társadalom hosszú távon megtérülő és “forintosítható” érdeke is.


A fogyatékos embereket foglalkoztató Premier Kultcaféban tartott tanácskozáson az államtitkár, ismertetve a kormányzat családpolitikai intézkedéseit, arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország az OECD-országok átlagának dupláját költi családpolitikára. Arról is beszélt, hogy fontos jelzés volt a kormányzat számára a KSH tavaly decemberi publikációja, amely szerint a jövedelmi szegénységi mutató 5 százalékponttal csökkent. Hozzátette: reméli, a KSH november végi, december elejei adatai is azt támasztják majd alá, hogy a gyermekek “szegénységi kitettsége” csökkent az elmúlt évben.

Lakner Zoltán szociológus, a Pázmány Péter egyetem oktatója, az első Orbán-kormány családpolitikáért felelős helyettes államtitkára a rendezvény moderátoraként ugyancsak javuló adatokról beszélt. Arról, hogy 2012-2013 óta minden mérés azt mutatja, “a reményből fordulat lett”, és a családoknál látják leginkább a javulást.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy 2010 óta a kormányzati gondolkodás középpontjában a családok állnak. Hozzátette: azt szeretnék, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedések kiszámítható, vállalható, perspektivikus jövőt, a fenntarthatóságot biztosítsák a családok számára. Ennek két legfontosabb eleme – a családtámogatások mellett – a munka és az otthon, tehát a foglalkoztatás és a lakhatás biztonságának a megteremtése – mondta

Beneda Attila szerint ma az ország és Európa előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy megoldást találjanak az alacsony születésszámra. Közölte, ha a negatív trendek nem változnak, akkor Magyarország lakossága “kiszámítható időn belül”, 2060-ra jelentősen, akár 20-30 százalékkal is csökkenhet. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy ha Magyarországon megszületnének a családalapítás előtt álló fiatal párok által tervezett gyerekek, akkor a társadalom önfenntartása biztosított lenne. Ehhez 2,1 -es termékenységi arány lenne szükséges – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy 2011-ben még 1,23 volt ez a szám, ami azóta 1,49-re növekedett ugyan, ám még mindig messze van a kívánatostól.

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb testkamerákat vásárol a MÁV-Start 2020 végéig

    Újabb testkamerákat vásárol a MÁV-Start 2020 végéig

    A MÁV-Start az év végéig mintegy 70 új testkamerát vásárol, a beszerzésre kiírt pályázatra június 19-ig várják az ajánlatokat, eredményes eljárás esetén a szerződést az eszközbeszerzésről várhatóan július közepén kötik meg – közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.

  • Droglabort számolt fel a rendőrség Tordason

    Droglabort számolt fel a rendőrség Tordason

    Droglabort számolt fel a rendőrség a Fejér megyei Tordason. A rendőrök egy családi házból állítottak elő egy szerb és két magyar állampolgárt, akiket jelentős mennyiségű kábítószerrel történő kereskedelemmel gyanúsítanak – erről a Budapesti Rendőr-főkapitányság felderítő főosztályának vezetője számolt be szombati sajtótájékoztatóján.