2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Külföld

Elhunyt a Challenger űrsikló első parancsnoka

Elhunyt Paul Weitz, a Challenger űrsikló első útjának parancsnoka, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nyugalmazott űrhajósa.

A 85 éves Weitz hétfőn az arizonai Flagstaff egy nyugdíjasotthonában halt meg, halálának okát nem közölték.


A NASA szerint Weitz ott volt azon 19 űrhajós között, akiket 1966 áprilisában választottak ki. 1973-ban az orbitális pályán keringő Skylab űrlaboratórium parancsnok modulpilótája volt egy 28 napos misszió alatt. 1983 áprilisában pedig ő volt az első útjára induló Challenger űrsikló parancsnoka.

A Challenger ötnapos küldetése a floridai Kennedy Űrközpontból indult és a kaliforniai Edwards légi bázison fejeződött be.


1986 januárjában egy missziójáról visszatérve, a Challenger landolás közben szenvedett katasztrófát, héttagú legénysége meghalt.

Weitz összesen 793 órát töltött az űrben. 1994-ben a Johnson Űrközpont igazgatóhelyetteseként vonult nyugdíjba.

Az űrhajós 1932-ben született a pennsylvaniai Erie-ben, a Pennsylvaniai Állami Egyetemen szerzett diplomát repülőmérnökként 1954-ben. Később a haditengerészetnél szolgált egy rombolón, majd pilótaképzés után, 1956-ban a tengerészet pilótája lett. Számos bevetésen vett részt, Vietnamban is szolgált, mielőtt az űrhajósokhoz csatlakozott.

Előbb a Skylab-programban dolgozott, ahonnan 22 év után szerelt le, s eztán, 51 évesen tért vissza ismét a NASA kötelékébe, ami abban az időben szokatlannak számított.

Az igazság odaát van

Kapcsolódó Cikkek

 • Frontex: A migrációs nyomás az EU külső határain továbbra is jelentős

  Frontex: A migrációs nyomás az EU külső határain továbbra is jelentős

  Noha a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain továbbra is jelentős, nincs “égető válság”, az illegális bevándorlás szintje az egymást követő öt évet vizsgálva tavaly a legalacsonyabb volt – közölte az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex 2018-as adatokat rögzítő éves jelentésében szerdán.

 • Változatlanul nagy az iszlamista terror veszélye Németországban

  Változatlanul nagy az iszlamista terror veszélye Németországban

  – Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szinte teljes megsemmisülésének ellenére változatlanul nagy az iszlamista terrortámadások veszélye Németországban – mondta a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője szerdán egy berlini konferencián.

 • A brüsszeli bürokrácia le akarja tagadni a bevándorláspárti terveket

  A brüsszeli bürokrácia le akarja tagadni a bevándorláspárti terveket

  A brüsszeli bürokrácia le akarja tagadni a bevándorláspárti terveket, az Európai Parlament és az Európai Bizottság korábbi döntései és állásfoglalásai azonban lebuktatják őket – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.