2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Egyéb Székesfehérvár

Elismerés a mérnököknek

Schmidl Ferenc Építészeti Díjjal tüntette ki az önkormányzat Szigeti Gyula okleveles építészmérnököt, műemlékvédelmi szakmérnököt és Vadász György Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas, Prima Primissima díjas építészt.

Schmidl Ferenc Székesfehérvár kiemelkedően fejlődő időszaka, az 1930–1940-es évek meghatározó építész egyénisége volt. Az önkormányzat által 2014-ben alapított Schmidl Ferenc Építészeti Díj elismerésben az az építésztervező részesül, aki Székesfehérvár közigazgatási területén belül, 1990 után megvalósult építészeti
alkotása révén hozzájárult Székesfehérvár városképének fejlődéséhez, építészeti kultúrájának előmozdításához, az épített környezet minőségének javításához.


A díj pályázati felhívását minden év február 28-ig teszik közzé, a díj átadására az Építészet Világnapja alkalmából tartott rendezvényen kerül sor Fotó: Molnár Artúr

A díj pályázati felhívását minden év február 28-ig teszik közzé, a díjat az Építészet Világnapja alkalmából
tartott rendezvényen, minden év októberének első hétfőjén adják át. Székesfehérvár közgyűlése idén a korábbi gyakorlattól eltérően két építőművészt is érdemesnek talált a Schmidl-díjra. Szigeti Gyula 1972-ben szerzett építészmérnöki diplomát a műegyetemen. Legjelentősebb munkái Székesfehérvárhoz kötődnek, így a Technika Háza, a Széchenyi utcai társasházi tömbök és a Budai úti református templom. Számos műemléki felújítás, többek között a Megyeháza, a Prohászka Ottokár-emléktemplom és a Vörösmarty Színház renoválása is az ő nevéhez fűződik, csakúgy, mint a Mura és a Hübner András utcai bérlakáskomplexumok megépítése. Három cikluson át volt a Fejér Megyei Építészkamara elnöke, jelenleg Mór város főépítésze.

Vadász György DLA Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas, Prima Primissima díjas építész, a nemzet művésze a méltatás szerint a Kossuth utca 9–11. szám alatti polgárházak mértékadó építészeti megformálásával alkotott maradandót Székesfehérváron. A belvárosi tömbrehabilitáció befejezéseként, 1994-ben épültek a Kossuth utcai foghíjtelkeken azok az épületek, amelyekbe üzletek, valamint magas igényű lakások kerültek. A díjakat Cser-Palkovics András polgármester adta át.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.