2019. március 23., szombat
Emőke

Extra

Eltilthatja gyermekeit Hujbertől a felesége

Hujber Ferenc és felesége, Cynthia se veled, se nélküled házassága kihathat gyermekeik lelki állapotára is. Az asszony, hogy megelőzze a még nagyobb bajt, úgy döntött, beadja a válókeresetet, hogy új életet kezdhessen. 

Hujber Ferenc (Fotó: Máté Krisztián)

Az elmúlt években többször is Hujber Ferenc botrányaitól volt hangos a sajtó. A vád szerint a színész bezárta, bántalmazta és megalázta feleségét, gyermekei édesanyját. Cynthia pedig, mindezt megelégelve, beadta a válókeresetet – írja a Story magazin. A lap birtokába került rendőri jelentések szerint több pofon is elcsattant, egyszer még távoltartási végzést is kiadtak Hujber ellen, ő azonban minderre fittyet hányt.


Arról azonban már kevés szó esik, hogy mindez nem csupán Hujbert és feleségét, hanem a pár két gyermekét is érinti. Cynthia pedig éppen ezért akár a kicsik kizárólagos felügyeleti jogát is kérheti.

– Ha a párkapcsolati erőszak a gyerekek szeme láttára történik, kiskorú veszélyeztetéséről beszélhetünk. A szülői felügyelet kizárólagosságát más eljárás során lehet kérelmezni. Ez azt jelenti, hogy ugyan a külön élő szülő láthatja a gyerekeket, de semmilyen őket érintő felelős szülői döntést nem hozhat. A kapcsolattartásra általában kéthetente egy hétvégét jelöl ki a bíróság. Indokolt esetben a szülő kérelmezheti azt is, hogy a másik fél csak felügyelet mellett láthassa a gyerekeket. Van azonban egy harmadik opció is, amikor a bíróság vagy gyámhatóság kimondja, hogy semmilyen körülmények között nem találkozhat a bántalmazó fél a kicsikkel. Ilyenkor a bíróság vagy a gyámhatóság a kapcsolattartási jog szüneteléséről vagy megvonásáról dönthet – világosított fel egy általános helyzetről a Lokál jogi szakértője. A kicsik azonban a szülők folyamatos veszekedése miatt akkor is sérülhetnek, ha nem szemtanúik a pofonoknak.


– Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy a gyerekek antennái nagyon érzékenyek. Nekik nem feltétlenül kell látni vagy hallani, elég érezni a feszültséget a szülők között, már ennek is negatív hatása lehet. A szülők ugyanis egy gyermek számára megoszthatatlan egység, a feszült helyzetben pedig a gyerekekre nyomás nehezedik, hogy valamelyik fél szövetségesei legyenek, ezért megterhelő számukra minden veszekedés. Ők ugyanis nem tudnak, nem akarnak választani, ez a belső kényszer azonban számos pszichés problémát generálhat. Nem törvényszerű ugyan, hogy maradandó pszichés kár érje a gyerekeket, a hosszan fennálló feszültséget azonban nehezen kezelik, szorongóak lesznek, mert tehetetlenek az adott helyzetben és ezt egyedül nem tudják feloldani. Ez a szülő dolga lenne – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

Hujber Feri és Cynthia válása most minden bizonnyal egy hosszadalmas procedúra lesz, hiszen a színész Kanadába költözött és állítólag jó ideig nem kíván hazajönni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Stanley Kubrick 20 éve halt meg

    Húsz éve, 1999. március 7-én halt meg Stanley Kubrick, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, a Spartacus, a Lolita, a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek alkotója.