EUR: 345,27 Ft
CHF: 321,38 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Sport

Emlékezzünk a nagyokra!

Bár manapság nem igazán találunk örömre okot, ha a magyar labdarúgó-válogatottra gondolunk, azért voltak idők, amikor büszkén mondhattuk, hogy a magyar futball a világ élvonalába tartozik. Hiszen ki ne tudna a Puskás Ferenc nevével fémjelzett Aranycsapat legendás sikereiről? Tavaly nyáron még  ezrek lepték el Budapest utcáit, hogy megünnepeljék a válogatott sikereit a franciaországi Európa-bajnokságon, mára viszont az Eb-eufóriából semmi sem maradt, és Dzsudzsák Balázséknak nem sikerült a bravúr, így ismét nélkülünk rendezik a világbajnokságot.

Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Talán nincs ma Magyarországon olyan labdarúgást szerető ember, aki ne ismerné az imént felsorolt neveket. Az Aranycsapat – Sebes Gusztávval a kispadon – mindmáig futballunk legnagyobb győzelmeit érte el.


Az Aranycsapat első nagy sikerét a helsinki olimpia megnyerésével aratta 1952-ben. Puskásék a döntőt Jugoszlávia ellen vívták, és a nagy iramú mérkőzésen 2-0-ra nyertek. A gólokat Puskás és Czibor szerezte. A játékok után következett „az évszázad mérkőzése”-ként is emlegetett Anglia–Magyarország derbi, amelyet Sebes Gusztáv már az olimpián lekötött. A találkozót nagy várakozás kísérte, hiszen az angol csapat hazai pályán ekkor már 90 éve veretlen volt, de ez a sorozat 1953. november 25-én, a Wembley-ben megszakadt, ugyanis a magyarok 105 ezer néző előtt 6-3-ra győztek. A budapesti visszavágót kevesebbet emlegetik, pedig azon az angolok még csúnyább pofont kaptak, a magyarok 7-1-re legázolták őket, ahogy az akkori pesti vicc mondta: „Az angolok egy hétre jöttek és 7:1-re mentek”. Ez egyébként mindmáig az angol válogatott legnagyobb arányú veresége.

1954-ben a Svájcban rendezett világbajnokságon az Aranycsapat ezüstérmet szerzett, miután a döntőben 3-2-re kikapott az NSZK ellenében. A gólkirály Kocsis Sándor lett 11 góllal. A tény az, hogy a világbajnokság utáni 18 mérkőzésünkből egyet sem vesztettünk, míg a németek csak bukdácsoltak. Ez a magyar válogatott második vb-ezüstje, hiszen 1938-ban, Franciaországban 4-2-re kikaptunk az olaszoktól.


Most, hogy felemlegettük régi idők szép emlékeit, lássuk, milyen sikereket értek el a magyar válogatottak 1954 óta világ- és Európa-bajnokságokon.

 Világbajnokság 1958, Svédország

Az ezüstérmes csapatból csak hárman maradtak, Grosics Gyula, Bozsik József és Hidegkuti Nándor, a válogatott élére pedig Baróti Lajos került. Ezen a vb-n már a csoportból sem sikerült továbbjutni: az első meccsen Wales ellen játszottunk (1-1), a második mérkőzésen a házigazdától kaptunk ki 2-1-re. A harmadik mérkőzésen Mexikó ellen győztünk 4-0-ra, ezzel kiharcoltuk a rájátszást a csoportban, ami a Wales elleni újrajátszást jelentette, 2-1-re kikaptunk, így véget ért a világbajnoki szereplés.

Világbajnokság 1962, Chile

Chilében a negyeddöntőig menetelt a magyar csapat, ahol Csehszlovákia 1-0-ra vert minket. A csoportmérkőzések során Angliát 2-1-re, Bulgáriát 6-1-re vertük, majd Argentínával 0-0-s döntetlent játszottunk.

Európa-bajnokság 1964, Spanyolország

Ekkor még az Eb-t Európai Nemzetek Kupájának hívták hivatalosan. A tornát egyenes kieséses rendszerben rendezték, a magyar csapat a bronzmeccsig jutott, ahol Dániát kellett megverni a harmadik helyért. Ez sikerült is 3-1-re. Ez Magyarország egyetlen érme Európa-bajnokságon.

Világbajnokság 1966, Anglia

A negyeddöntőig jutottunk, ahol a későbbi döntős Szovjetunió 2-1-re legyőzött minket. A csoportunkban Portugáliától 3-1-re kikaptunk, de Brazíliát és Bulgáriát egyaránt 3-1-re vertük.

Európa-bajnokság 1972, Belgium

Negyedikek lettünk, a bronzmeccsen a belgáktól kaptunk ki 2-1-re.

Világbajnokság 1978, Argentína

A csoportkörben egy mérkőzést sem tudtunk megnyerni. A későbbi győztes argentinok 2-1-re, az olaszok és a franciák egyaránt 3-1-re győzték le a Baróti Lajos által irányított magyar válogatottat.

Világbajnokság 1982, Spanyolország

A Mészöly Kálmán irányítása alatt álló válogatottnak ismét a csoportkör jelentette a végállomást. Bár Salvadort még megvertük 10-1-re, de Argentínától 4-1-re kikaptunk, Belgiummal pedig csak egy 1-1-es döntetlenre futotta.

Világbajnokság 1986, Mexikó

Ez az utolsó vb, amelyen szerepelt magyar csapat. A csoportból sem sikerült továbbjutni: csak Kanadát tudtuk megverni 2-0-ra, a Szovjetuniótól 6-0-ra, Franciaországtól 3-0-ra kaptunk ki.

/Fotó: Illyés Tibor

Európa bajnokság 2016, Franciaország

Negyvennégy év után szerepelt újra magyar csapat a kontinensviadalon, és milyen szépen! Bernd Storck irányításával a válogatott a csoportkörben Ausztriát legyőzte 2-0-ra, Izlanddal 1-1-et játszott, a későbbi győztes Portugália ellen pedig 3-3-as döntetlen született. A végállomást a nyolcaddöntő jelentette, Belgiumtól kaptunk ki 4-0-ra.

Kapcsolódó Cikkek