2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Tatabánya

Emlékművel tisztelegnek Alsógallán

Glück auf!, vagyis Jó szerencsét! – olvashatjuk németül és magyarul is a hagyományos bányászköszöntést a múlt hétvégén felavatott Alsógallai Bányász Emlékművön. Az emlékmű felállítását az Alsógallai Baráti Egyesület kezdeményezte.

– Az a célunk, hogy a fiatalok figyelmét is felhívjuk az emlékezés fontosságára – mondta el Schamberger János, a szervezet elnöke. – Az egyesületünk alapvetően hagyományőrzéssel foglalkozik, márpedig a bányászat legalább olyan fontos hagyománya a városnak, mint számunkra a nemzetiségi szokások megőrzése. Ezért is éreztük fontosnak, hogy mi is kifejezzük tiszteletünket a tatabányai bányász hősök iránt.


Az emlékév legfontosabb üzenete a városi bányászat múltjának és jelentőségének bemutatása a mai itt élők számára – fogalmazott Schmidt Csaba polgármester

Az emlékmű felavatása természetesen a Jó szerencsét! Emlékév része volt.

– Az emlékév legfontosabb üzenete a városi bányászat múltjának és jelentőségének bemutatása az itt élők számára – fogalmazott Schmidt Csaba polgármester, a városrész önkormányzati képviselője. – Fontos lehetőséget adnunk a helyi közösségeknek, hogy ők is megemlékezzenek. Különlegessége, hogy a helyiek tervezték meg Damokos László főépítész segítségével. Aki erre jár, azt mostantól ez a hely mindig emlékeztetni fogja arra, hogy milyen kemény és veszélyes munkát végeztek a bányászok.

Az Alsógallai Bányász Emlékművet Gedő Attila plébános is megáldotta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.