EUR: 345,53 Ft
CHF: 321,16 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Kecskemét

Eredeti Szikora-imitációk az Agórában

Emlékezetes kiállításmegnyitónak lehetett tanúja, aki kíváncsi volt Szikora Imre Imitációk című tárlatának nyitóeseményére, s ellátogatott a Hírös Agórába. A szokásos megnyitókliséktől távol álló előadáson Kun-Sebők Kata szövege és Pongrácz Márta improvizációs énekkísérete forrt eggyé. 

Pongrácz Márta és Kun-Sebők Kata mindketten Szikora Imre művész barátai, képzőművészek és művésztanárok, s erre az alkalomra egészen egyedi, éneket és prózát összefonó produkcióval lepték meg a kiállító művészt.


Pongrácz Márta, Kun-Sebők Kata, Szikora Imre és Németh Ábel.

– Általában egy megnyitón a köszöntőbeszéd után szokott elhangzani egy kis zene, mely az alkotót és munkáit tiszteli meg. Mi itt most fúzióban mutatjuk meg zene és szöveg, valamint énekhangok ötvözetét. Szikora Imi által ihletett gondolatfoszlányok olvadnak össze zenévé, de előre figyelmeztetünk mindenkit, fenntartjuk a jogot a szabad improvizációra! – mondta Kun-Sebők Kata.

Imre munkái és a látogatók ölelésében el is kezdődött a produkció. A felolvasás és az éneklés egyszerre, összefonódva alkotta a hangzást, míg halk aláfestő zene kísérte őket. A prózai elemek egy része szépirodalmi adaptáció, a művészek Pilinszkytől és Hamvas Bélától is idéztek az előadásban.


A tárlat ingyenesen megtekinthető október 31-ig

Kata soraiból egy részlet: „Inspirációk, kicsit, messze a távolból, egész magasról ott a mélyben vázlatosan foltokból fröccsen a vászonra, alakul a dán táj, kövek, víz és hullámok ritmusa, ritmusban minden vonal és folt, folt vonal, őrjítő gyönyörű kékekben tűnik fel a durván felkent expresszió. Kalocsai részlet, táj és fotó egy-egy rögzített pillanat ritmusba rendeződik, színekké, foltokká, leegyszerűsített vezérvonalakká” – Márta a felolvasás alatt ezeket a szavakat énekelte alá, szabadon improvizálva: „expresszió, imitáció, legitimáció”.

Szikora Imre gyermekeivel a megnyitón

Szikora Imre legrégebbi kiállított képe 14 éves. A művész egészen a kezdetekből, korai éveiből is hozott képeket. A tárlat anyaga igen sokszínű, technikájában és témájában is sokrétű alkotásokból áll. Olajfestmény, szitanyomatok, a sokszorosító grafika számos típusa: hidegtű, rézkarc, aquatinta, mezzotinto, de olajpasztell, akrilfestmény, térgrafika és fotográfia is látható a falon.

A tárlat ingyenesen megtekinthető október 31-ig a Hírös Agóra nyitvatartási idejében 10 és 18 óra között, Kecskeméten, a Deák Ferenc tér 1. szám alatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.