2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Sopron

Évadnyitó a Kórus Spontánusszal

Zsoltárfeldolgozásokkal, többek között Georg Friedrich Händel Dixit Dominus című művének előadásával emlékezik meg a reformáció kezdetének 500. évfordulójáról a soproni Kórus Spontánusz.

A barokk zene mesterének korai korszakában készült darabját október 21-én Szombathelyen a református templomban, október 22-én 15 órától pedig a soproni GYIK Rendezvényházban adja elő a vegyeskar és a Camerata Pro Musica Kamarazenekar énekes szólisták közreműködésével.


Az 1707-ben, Rómában befejezett Dixit Dominus Händel legkorábbi, a szerző kéziratában fennmaradt műve. A kilenctételes mű alapja a 110. zsoltár szövege. Händel 21 évesen, már ünnepelt művészként érkezett a pápai államba, mivel azonban ott átmenetileg tiltott volt az operák bemutatása, így velencei és firenzei sikerei után főképp egyházi zenével kezdett foglalkozni. Bár a Dixit Dominus bemutatójáról nem maradt fenn adat, később sokak kedvencévé vált: még Mozart és Beethoven is kiemelte a mű drámai eszköztárát.

– Itáliai útja során Vivaldi és Corelli nagy hatással volt a fiatal Händelre, és életre szóló nyomokat hagyott komponálásán – mondta a koncert fő műsorszámáról Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karnagya. – Mindent elsöprő lendületű muzsika ez, mely komoly kihívás énekesnek, kórusnak és szólistának egyaránt – árulta el a kórusvezető, aki a koncert karmestere is lesz egyben.


A hangversenyek programjában a nagyszabású Händel-mű mellett a Kórus Spontánusz előadásában Claude Goudimel, Felix Mendelssohn-Bartholdy és Kodály Zoltán zsoltárfeldolgozásai is felcsendülnek. A Camerata Pro Musica Kamarazenekar pedig Händel op 6. No 7. jelzésű concerto grossóját játssza.

A kórus és a kamaraegyüttes városokon átívelő együttműködésének gondolata Szombathelyről származik. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar tagjaiból 1995-ben alakult Camerata Pro Musica Kamarazenekar eddig több mint 300 koncertet adott: többek közt a bécsi Konzerthaus, valamint dublini és corki koncerttermek közönségét bűvölte el előadásával. Hangversenyeiket a Bartók rádió és az ORF is közvetítette.

Händel: Dixit Dominus, október 22., 15 óra
GYIK Rendezvényház
Közreműködik: a Camerata Pro Musica Kamarazenekar és a Kórus Spontánusz
Vezényel: Kocsis-Holper Zoltán

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.