2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Belföld

A fél világ támadja Sorost

Nem Magyarország az egyetlen hely, ahol Soros György neve része a napi aktuálpolitikának – ahogyan azt az ellenzék állítja. Tucatnyi országban emlegették már botrányok közepette a milliárdos spekuláns nevét – nem éppen kedvezően. 

Amerikai Egyesült Államok


Eddig 149 ezren írták alá azt a petíciót, amely arra szólítja fel az igazságügyi tárcát, hogy nyilvánítsák „belföldi terroristának Soros Györgyöt és a neki dolgozó személyeket”. Korábban Mike Lee, Utah állam republikánus szenátora kijelentette: az Obama-féle diplomácia a nemzeti érdekeket háttérbe szorítva ideologikus külpolitikát folytat, külön kiemelte, hogy a kormányzat több millió dollárral támogatott ebben Soros-féle szervezeteket, ezért a finanszírozás felülvizsgálatát kérték Rex Tillerson külügyminisztertől.

Izrael


A zsidó származású Soros György ellen alkotott törvényjavaslatot nyújtott be az izraeli parlamenthez, Miki Zohar, a kormányzó Likud képviselője, miután Benjamin Netanjahu kormánya visszavonta a magyar plakátkampányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot, majd a külügyminisztérium bírálta Sorost, mondván, Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel. A Knesszet elé adott tervezet megtiltaná, hogy bármely olyan személy támogasson izraeli szervezeteket, aki eközben Izrael-ellenes csoportokat is pénzel. Zohar szerint Soros szélsőbaloldali szervezetekkel áll kapcsolatban.

Ausztria

A hétvégén előrehozott választásokat rendezett szomszédos országban a korábbi választási kampány idején sokan támadták azzal a liberális pártot, hogy bevándorláspárti véleményével Soros György tervét igyekszik végrehajtani. A kényszerű koalíció mára meg is bukott, ezért kellett a hétvégén újabb választásokat kiírni.

Románia

Victor Ponta korábbi miniszterelnök közösségi oldalán azt írta: “A Soros György által támogatott romániai és kelet-európai alapítványok és bizonyos személyek nemzetellenesek és károsak.”

Csehország

Élesen bírálta 2016-ban Soros Györgyöt és Andrew Shapirót, az Egyesült Államok prágai nagykövetét Milos Zeman államfő, aki szerint Soros működése több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt, Andrew Shapiro csehországi küldetése pedig csak ront a cseh–amerikai kapcsolatokon.

/Fotó: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin

Délszláv térség

Nemrégiben derült ki, hogy Bob Goodlatte virginiai republikánus képviselő vezetésével tanulmányutat tett egy amerikai kongresszusi küldöttség a Balkánon. Az American Spectator szerint a misszió célja az, hogy kiderítsék az országokban kialakult Amerika-ellenes közhangulat okát. Ezekben az országokban ugyanis a korábbi, Obama-kormány által kinevezett nagykövetek nagymértékben beavatkoztak be a helyi politikába. Albániában „Edi Rama miniszterelnök az Egyesült Államok nagykövetének támogatásával tönkretette a bírósági rendszer függetlenségét” – írta a lap, hozzátéve: Edi Rama szocialista politikus, régi barátja Soros Györgynek, akinek NGO-hálózata – az amerikai nagykövetség támogatásával – finanszírozott olyan projekteket, mint a 8,8 millió dolláros USAID-programot, amely a bírósági reform legnagyobb támogatója. A lap a macedón válságért is a helyi szocialistákkal összefogó amerikai nagykövetet teszi felelőssé. Az országban tavasszal egymást érték a Soros-ellenes tüntetések. A Spectator szerint ugyanez a helyzet Boszniában és Koszovóban is.

Görögország

2015-ös hatalomra kerülése után Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azonnal liberalizálta a helyi bevándorlási rendszert, a lépés aligha határolható el az országban azóta kialakult migránsválságtól. Ciprasz kormányzásának első négy hónapjában 721 százalékkal növekedett az Európába érkező afrikai migránsok száma. Ciprasz nagy barátja Sorosnak, ráadásul az ország Obama elnök által kinevezett nagykövete, Geoffrey Pyatt korábban három évet szolgált Kijevben, ahol a Spectator szerint: „széles körben azok talpnyalójaként tartották számon, akik elősegítették a hatalomátvételt, és köztük volt Soros György is”.

Franciaország

Nemrég derült fény arra, hogy a Soros Avaaz elnevezésű civil szervezete befolyásolta a francia elnökválasztást. Az Origo szerint a Soros Györgyhöz köthető online aktivistahálózat vírusvideókkal, plakátok meghackelésével, SMS-ekkel, több ezer telefonhívással, valamint különféle akciókkal „formálta” a közvéleményt. A szervezettől kikerült belső levelezés megköszöni az Avaaz 20 millió aktivistájának, hogy segítségükkel Ausztria és Hollandia után Franciaországban is sikerült legyőzni a „jobboldali populistákat”.

Oroszország

A magyar civiltörvényt jócskán megelőzve született meg az az orosz jogszabály, amely „ügynöknek” minősíti azokat a külföldről finanszírozott szervezeteket, amelyek társadalmi befolyásukkal országon kívüli érdekeket érvényesítenek, így kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságra és a függetlenségre. (Türkmenisztán és Kazahsztán ennyire nem cizellálta a kérdést, onnan egyszerűen kitiltották a sorosista NGO-kat.)

Grúzia

A „rózsás” forradalmat nyíltan támogatta Soros György, amely nyomán 2003-ban elzavarták Eduard Sevardnadze államfőt. Nemrégiben Salome Zurabishvili országgyűlési képviselő, aki 2004–2005-ben az ország külügyminisztere volt, úgy fogalmazott: a Soros Alapítvány volt a grúziai demokratizálódás bölcsője, de tagadhatatlan, hogy a Soros-hálózat emberei beépültek a hatalomba. Tény: a Sevarnadze elzavarása utáni kormány első oktatási minisztere, Alekszandr Lomaja korábban a grúziai Nyílt Társadalom Alapítvány ügyvezetője volt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Európa jövőjéről tárgyalt Orbán Viktor

    Európa jövőjéről tárgyalt Orbán Viktor

    Orbán Viktor miniszterelnök kedden videokonferencia keretében megbeszélést folytatott a V4-országok kormányfőivel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács (EiT) elnökével.

  • Készülni kell a járvány második hullámára

    Készülni kell a járvány második hullámára

    Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az Országgyűlés keddi ülésén elmondta, hogy a koronavírus-járvány okozta válság 10 év eredményeire jelent veszélyt, de a kormány mindent megtesz, hogy az időben meghozott döntésekkel a gazdaságvédelmi intézkedésekkel és összefogással legyőzzük az akadályokat.