EUR: 349,02 Ft
CHF: 326,47 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Sopron

Fák között a természetben

A friss őszi időben nincs is jobb egy remek sétánál vagy kisebb túrázásnál. Mostani írásunkban a soproni Castanea Környezetvédelmi Egyesület által összeállított gyógytanösvényeket ajánljuk figyelmükbe.

– A Soproni Hegység Natúrpark gyalogosútvonalainak csendes békességében lehet megérezni az erdő végtelen teljességét, a fák önzetlen jóságát. Ha próbáljuk átérezni a természet csodáját, sokat gyógyulhatunk. És ha épp nincs kedvünk hosszabb túrákhoz, akkor is érdemes sétálni egyet Sopron szép ajándékában, a városba nyúló erdőkben – kezdte Hárs Olivér.


A fák közelsége sok mindenre gyógyírt jelenthet
Fotó: Castanea

A Castanea Környezetvédelmi Egyesület elnöke kiemelte, az ajánlott ösvényeken sokféle nagy, különleges fával találkozhatunk, beállhatunk a törzsek közé, átkarolhatjuk őket, néhol óvatosan függeszkedhetünk is az ágakon, így kerülve közvetlen kapcsolatba a legnagyobb élőlényekkel.

– Fontos, hogy végre megérezzük, hogy a fák is élőlények, sőt a legnagyobbak a földön, és csendes jóságukkal nem ártanak senkinek. Csak adnak, ellátják a többi élőlényt éltető levegővel, táplálékkal. A velük való közvetlen kapcsolat jó érzés az embernek és a fának is, érintéssel, szeretetteljes gondolatokkal segíthetjük a beteg fákat – fejtette ki az elnök, aki óvodásokkal is gyakran ellátogat a természetbe.


Az alábbi ösvényeket a Borostyán Füzetek „Érzékelés fák közt” című kiadványa is ajánlja.

Érdemes kihasználni Sopron adottságait és sétálni a természetben
Fotó: Castanea

 

Rák-patak menti gyógy(tan)ösvény

Az enyhén kanyargó gyalogösvény a Brennbergi-völgy közepe táján, az ország első erdei iskolájától és az ifjúsági tábortól nem messze, a Ciklámen faház bekötőútja és az autós pihenő közti partszakaszt követi az Ágfalvi-gerinc meredek oldalából kihajló fák alatt. A faház betonlábú táblájától kis fahídon kikericses rétre jutunk. A nagy, ívesen hajló fák – többnyire gyertyánok – alatt esőben sem ázunk a lombok védelmében.

Botankerti gyógy(tan)ösvény

A Soproni Egyetem botanikus kertje erdő, szántó, majd a Honvéd Főreáliskola kertje volt a Lőverek északi lejtőjén, több forrással. A növényeket 1897 óta több hullámban telepítették oda. A kialakult egységes park 1978 óta országosan védett érték, a hazai erdészoktatás központjának bemutatóhelye. Az egyetem főbejáratánál induló ajánlott útvonal olyan helyeket érint, ahol közeli kapcsolatba kerülhetünk a fákkal, gyönyörködhetünk a kert élő tereiben.

Szív-ér menti gyógy(tan)ösvény

A Hatvan Ferenc-féle turistaház mellett forrás fakadt, amelynek tiszta vize még a később ráépült szanatórium alól is a kemping Béka-tava felé csörgedezett, a Szieszta szálló belső teleksarkánál eredő, bombatalálat miatt elapadt Milchrahmbründl vizecskéjével együtt. Ma a környék csapadékvizeivel bővülve Szív-érként folyik át kiegyenesített, betonelemekkel bélelt medrében a Zichy-réten át. Az erdő így is szépen benőtte, mohákkal takarta el a művi elemeket, és ha rendben van a csatorna, a víz is tiszta benne. Az ösvény a harmadik fahídig, a volt játszótérig tart, ahol ma már fajátékok és padok helyett kis élő fák között lehet játszani.

A séta nagyban segít az egészség megőrzésében
Fotó: Castanea

 

Jó tanácsok

Az ösvényeket „háthazsák” nélkül is nyugodtan ki lehet próbálni, ne essenek kétségbe, ha „hátha hideg lesz, hátha megszomjazunk, hátha esni fog”, csak élvezzék, és tegyék le a terheket. Hagyjanak időt az elcsendesedésre!

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.